Hlavní obsah

Výška Nizozemců klesá

Nizozemsko je dlouhou dobu zemí s nejvyšší průměrnou výškou obyvatel na světě. Podle nejnovější studie nizozemských vědců se však obyvatelé země zmenšují. Za posledních sto let se sice výška zvětšila, studie však ukázala, že nizozemští muži narození v roce 2001 jsou o jeden centimetr nižší než jejich vrstevníci z roku 1980. U žen je rozdíl dokonce 1,4 centimetru, uvedl server CNN.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Generace z roku 1980 je možná vůbec nejvyšší. Muži narození v roce 1980 mají v průměru 183,9 centimetru a proti narozeným v roce 1930 jsou o 8,3 cm vyšší. Ženy z roku 1980 vyrostly v průměru na 170,7 centimetrů ze 165,4 cm v roce 1930.

Studie statistického úřadu, zdravotnické služby GGD a národního institutu veřejného zdraví RIVM analyzovala 719 000 osob narozených v Nizozemsku ve věku 19 až 60 let, které samy uvedly svou výšku. Jako referenční hodnotu použila průměrnou výšku ve věku 19 let.

Za pokles výšky by mohla změna stravy

Důvodem poklesu je podle vědců částečně zvýšená míra přistěhovalectví skupin obyvatelstva, které jsou nižší. Zmenšily se však i osoby, jejichž oba rodiče se narodili v Nizozemsku a jejichž čtyři prarodiče se rovněž v zemi narodili.

Letošní zjištění však není první, které naznačilo, že výška se snižuje. Předchozí studie předpokládaly, že to může být způsobeno zvýšeným zaměřením na rostlinnou stravu a stabilizací „faktorů v životním prostředí způsobujících růst”.

Nizozemci zůstávají nejvyšší 

Vědci zdůraznili, že Nizozemci o titul nejvyšších lidí světa nepřišli a ti, co se narodili na přelomu tisíciletí, si mohou tento titul stále nárokovat. Podle jejich odhadu si titul drží od konce 50. let minulého století.

Vědci se roky snaží zjistit, proč jsou Nizozemci tak vysocí. Studie naznačují, že to mohlo být způsobeno přirozeným výběrem a tím, že vyšší lidé mají více dětí, kterým dál předávají příslušnou genovou výbavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám