Hlavní obsah

Vyšetřovací zpráva o MH17 stojí na falešných důkazech, zní z Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí považuje vyšetřování (zkázy) letu MH17 za neobjektivní a politicky motivované. Agentuře TASS to řekla mluvčí resortu Maria Zacharovová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boeing nad Ukrajinou sestřelila raketa vypálená z území povstalců (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Rusko s lítostí sleduje, že se situace kolem letecké nehody nemění. Závěry nizozemských žalobců potvrzují, že je vyšetřovaní nevyvážené a politicky motivované,“ řekla Zacharovová.

Vyšetřovatelé prý umožnili Ukrajině vyrobit důkazy, a zvrátit tak případ ve svůj prospěch.

„Vyšetřování stále ignoruje nezvratné důkazy poskytnuté ruskou stranou. A to navzdory skutečnosti, že Rusko bylo jedinou stranou, jež poskytovala důvěryhodné informace a poskytla i nová data,“ dodala mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemští vyšetřovatelé rekonstruovali sestřelený letoun MH17

Mluvčí tak reagovala na zprávu zveřejněnou ve středu, v níž mezinárodní skupina vyšetřovatelů dospěla k závěru, že malajsijské civilní letadlo s 298 lidmi na palubě před dvěma lety nad východní Ukrajinou sestřelila raketa Buk, vypálená z území kontrolovaného separatisty.

Pokud tam byla raketa, pak mohla být odpálena jen odněkud jinud.
mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě před zahájením tiskové konference v nizozemském Nieuwegeinu jakýkoli podíl Ruska na sestřelení malajsijského boeingu důrazně popřel. Odvolal se na nové radarové údaje, o kterých v úterý informovali ruští vojenští činitelé a které prý svědčí o tom, že raketa nebyla odpálena z území ovládaného povstalci.

"Pokud tam byla raketa, pak mohla být odpálena jen odněkud jinud. O tom se nemůžete přít, o tom nelze diskutovat," řekl podle agentury AP novinářům. Ruský výrobce raket Buk se závěry rovnž nesouhlasí.

Kyjev závěry expertů označil za důkaz přímého podílu Ruska na incidentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám