Hlavní obsah

Vyrovnejte se statečností svým otcům a dědům, apeloval Putin během výročí bitvy u Stalingradu

Volgograd

Vyrovnejte se statečností svým otcům a dědům, prohlásil prezident Vladimir Putin v projevu během oslav 75. výročí bitvy u Stalingradu, která skončila v únoru 1943. Rusové mají být podle jeho slov silní a čestní a vést nová pokolení. Oslavy ve Volgogradu (dřívější Stalingrad) odstartovala vojenská přehlídka a vyvrcholí koncertem. Rusko si výročí bitvy, která znamenala zlom ve vývoji druhé světové války, připomíná po celé zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka zahájila oslavy výročí stalingradské bitvy Video: Reuters

 
Článek

Lidé v Rusku by podle prezidenta neměli propadat malomyslnosti. „Nemáme právo na polovičatost, malověrnost a nerozhodnost, musíme se v našich skutcích vyrovnat činům otců a dědů,” řekl Putin. Rusové podle prezidenta budou kráčet jen kupředu, budou silní a čestní, nastupující generaci předají slavné tradice velkého ruského národa.

„Obránci Stalingradu nám zanechali velké dědictví – lásku k vlasti, odhodlání bránit její zájmy a nezávislost, být pevní před jakoukoli zkouškou, pečovat o rodnou zemi a pracovat pro její rozkvět. V těchto prostých a jasných pravdách je podstata našeho života,” citovala z prezidentova projevu agentura TASS.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin ve Volgogradu během vzpomínkové akce u příležitosti 75 let od bitvy u Stalingradu.

Vojenské přehlídce přihlíželo kolem 30 tisíc lidí, centrálních oslav ve Volgogradu se účastní na dvě stovky hostů z deseti zemí, například Německa, Česka, Velké Británie či Francie.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Vojenská přehlídka k 75. výročí bitvy u Stalingradu

Výročí konce bitvy u Stalingradu připomíná i řada německých médií. Pod titulkem „Führer vás z toho dostane. Lež, která stála víc než sto tisíc zajatých vojáků život” popisuje server týdeníku Focus vývoj tehdejších bojů a připomíná, že z více než sto tisíc zajatých vojáků se jich domů vrátilo v roce 1955 jen šest tisíc.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Přehlídce přihlíželo kolem 30 tisíc lidí.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung o německé porážce píše jako o začátku konce Hitlerovy říše. Server Deutsche Welle ji zase označuje za zvrat ve druhé světové válce. Články popisují nejen boje, ale věnují se také osudu obyvatel města, kteří přišli o život při německém bombardování.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Vojenskou přehlídkou oslavy začaly.

Mohutná operace, která skončila 2. února 1943, znamenala zlom ve vývoji 2. světové války. Nacistická armáda utrpěla zničující porážku. Podle historiků bylo v tehdejším Stalingradu zabito, zraněno nebo zajato 1,5 miliónu německých vojáků, sovětské ztráty dosahovaly výše 1,2 miliónu.

Stalingrad dostal sice v roce 1961 v rámci destalinizace jméno Volgograd, ale z rozhodnutí místní radnice se městu několikrát ročně symbolicky vrací starší název. Kromě 2. února je to například 9. květen, který Rusové slaví jako den vítězství nad nacismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám