Hlavní obsah

Vynucená přestávka britského parlamentu začne už po pondělní schůzi

Aktualizováno

Aktuální zasedání britského parlamentu skončí po pondělní schůzi 9. září. Nové jednání parlamentu zahájí královna Alžběta II. až za pět týdnů, tedy 14. října. Informoval o tom v pondělí mluvčí vlády premiéra Borise Johnsona. Na konci října by Spojené království mělo podle původních plánů opustit Evropskou unii.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Demonstrace za brexit před britským parlamentem

Článek

Dolní sněmovna by měla během pondělí projednat a hlasovat o návrhu na vypsání předčasných voleb, který předložil kabinet Borise Johnsona. Poslanci již minulý týden obdobný návrh odmítli.

Opoziční strany se navíc dohodly, že odmítnou i nynější návrh. Před volbami chtějí vyloučit to, že by Spojené království opustilo Evropskou unii 31. října bez dohody s Bruselem.

Pokud parlament předčasné volby odmítne, bude se moci znovu o jejich případném vypsání hlasovat až v říjnu. Nebudou se tak moci již konat před termínem brexitu.

Hledá se skulinka

Za běžné situace je přerušení práce parlamentu rutinní součástí britského politického systému. Pobouření ovšem vyvolalo načasování tohoto kroku: do termínu odchodu Británie z Evropské unie zbývá 52 dní. Neobvyklá je rovněž délka přestávky, podle agentury Reuters v posledních letech takovéto pauzy trvaly od pěti do 20 dní. Aktuální pauza bude dlouhá pět týdnů.

Během pondělí by měl vstoupit v platnost zákon, který za určitých podmínek nutí premiéra požádat EU o odklad brexitu do 31. ledna příštího roku. Učinit by tak musel, pokud by se nepodařilo vyjednat do 19. října dohodu, nebo přesvědčit parlament, aby s odchodem bez dohody souhlasil, což je však nyní krajně nepravděpodobné. Chybí jen podpis královny Alžběty. Panovnice by ho měla dostat k podpisu v pondělí. Otázkou ovšem je, zda Johnson legislativní proces nebude zdržovat a královně ho k podpisu zašle.

Ministerský předseda odmítá, že by opět žádal o odklad termínu brexitu. Spekuluje se o tom, že by se mohla vláda pokusit najít skulinu, jak zákon obejít, nebo ho přímo ignorovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám