Hlavní obsah

Vyhoštěný Saakašvilli vyhrožuje ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi

– Varšava/Amsterdam

Bývalý gruzínský prezident a starosta Oděsy Michail Saakašvili po svém vyhoštění z Ukrajiny přicestoval ve středu do Nizozemska, uvedla tamní tisková agentura ANP. O den dříve slíbil, že se vrátí na Ukrajinu a vyhrožoval ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi, že mu v EU zavaří a že zlomí vaz ukrajinským oligarchům včetně prezidenta. Všichni podle něj skončí v kriminálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zatčení Saakašviliho na UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

„Spolu s ukrajinským lidem zlomíme vaz ukrajinským oligarchům včetně (Rinata) Achmetova, (Petra) Porošenka a jeho gangu i (generálního prokurátora Jurije) Lucenka,“ prohlásil podle serveru KyivPost Saakašvili ve Varšavě. Zmínil, že za mřížemi skončí i ministr vnitra Arsen Avakov: „Oni nepůjdou do Polska, protože je nepřijmou. Nepůjdou ani do hrozné (ruské) diktatury, protože ani tam je nechtějí. Půjdou do ukrajinských věznic.“

Prohlásil, že jeho pondělní vyhoštění z Ukrajiny do Polska se ukrajinskému vedení vymstí: „Svobodný Saakašvili (v Evropě) je mnohem nebezpečnější, než když je pronásledován na Ukrajině.“ Uvedl, že by se měl sejít s americkými a evropskými představiteli, aby s nimi projednal uvalení sankcí na nejvyšší ukrajinské představitele zapletené do korupce. Podle něj by se mělo jednat o obdobu Magnitského seznamu, na kterém jsou Rusové.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Michail Saakašvili přichází na tiskovou konferenci ve Varšavě

Saakašvili při vystoupení ve Varšavě současně označil své vyhoštění za nezákonné. Nepředcházelo mu žádné soudní rozhodnutí, což potvrdil i mluvčí ukrajinské cizinecké služby Serhij Hunko. Podle něj však nebylo ani potřeba, protože Saakašvili byl vrácen do Polska, odkud přešel na Ukrajinu bez povolení. Násilná deportace je však podle ukrajinských zákonů možná jen na základě soudního verdiktu.

Politik také tvrdí, že nemohl být vyhoštěn, protože podle něj ho loni Porošenko nezákonně zbavil ukrajinského občanství, které mu sám udělil o dva roky dřív.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Michail Saakšvili odpovídá na dotazy novinářů v Polsku

Přítomnost Porošenka v Nizozemsku zatím nepotvrdilo tamní ministerstvo zahraničí. Saakašvili avizoval, že tam pojede, protože má za manželku nizozemskou občanku Sandrou Roelofsovou. V zemi žijí i jejich dva synové.

V Gruzii byl Saakašvili letos odsouzen na tři roky do vězení za zneužití pravomocí. Obviněn je i z dalších trestných činů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám