Hlavní obsah

Východoněmecká tajná policie Stasi prodávala na Západ krev vězňů

– Berlín

Východoněmecká tajná policie Stasi nutila v 70. a 80. letech vězně darovat krev. Tu prodávala přes švýcarského prostředníka bavorskému Červenému kříži, aby pro komunistickou NDR, která se pohybovala na hraně státního bankrotu, zajistila potřebné devizové prostředky. Uvádí to nová studie německého úřadu pro dokumentaci činnosti Stasi (BStU).

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Stasi v Berlíně se proměnilo v museum

Článek

Stasi si o obchodování s krví vězňů vedla složky pod heslem „Dárcovství krve pro bavorský Červený kříž”. Získaná krev se shromažďovala na východoněmeckém ministerstvu zdravotnictví, které ji následně prostřednictvím státní exportní agentury prodávalo švýcarským obchodníkům. Ti zajišťovali dodávky do Bavorska.

Bavorský červený kříž přiznal, že krev z východního Německa v minulosti nakupoval. „Hluboce litujeme, že se bavorský Červený kříž pod jiným vedením v 80. letech na této činnosti podílel,” sdělil ARD tiskový mluvčí zdravotnické organizace. Podle něj už nyní nelze zjistit, zda tehdejší vedení bavorského Červeného kříže vědělo o původu krve - tedy že jde o krev vězňů, kteří byli k odběru přinuceni.

Krev darovali jen vězni

Praxe Stasi dosáhla vrcholu v polovině 80. let. Lékaři tehdy v nepravidelných časových intervalech navštěvovali několik věznic a pokaždé vzali krev až od 70 lidí. Někdejší šéf transfuzní stanice v Erfurtu Rudolf Uhlig nyní přiznal, že „dárci” byli pouze vězni.

„Nevěřím, že tehdy krev daroval někdo ze zaměstnanců (věznic), byli to všechno jen zadržovaní,” řekl Uhlig televizi ARD.

Podle studie BStU se v některých případech zdravotní sestry zdráhaly krev odebírat. V archivu je zaznamenáno svědectví jedné z nich, podle níž bylo zřejmé, že vězni k odběru nepřistupovali dobrovolně, ale byli k němu nuceni.

Levná pracovní síla

V posledních letech se vynořuje stále více informací o tom, že Stasi zneužívala východoněmecké vězně s cílem získat pro komunistický režim devizové prostředky. V minulosti vyšlo najevo, že vězně jako levnou pracovní sílu zprostředkovaně využívaly západoněmecké zásilkové služby Quelle a Neckermann a také švédský nábytkářský gigant Ikea. Ten se loni za tuto praxi omluvil. [celá zpráva]

Tento týden BStU upozornil, že výrobky východoněmeckých vězňů kupovaly i západoněmecký potravinářský řetězec Aldi a automobilka Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám