Hlavní obsah

Vy máte převýchovné tábory taky, brání se Čína kritice ze Západu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Deradikalizační centra”, do kterých Peking umisťuje muslimské Ujgury, se údajně výrazně neliší od těch, které mají na svých územích Spojené státy, Británie nebo Francie. Myslí si to čínský velvyslanec při Evropské unii Čang Ming. Kanadský parlament či americká diplomacie v souvislosti s čínskými převýchovnými tábory mluví o genocidě.

Foto: Profimedia.cz

Cesta vedoucí k údajnému převýchovnému táboru v provincii Sin-ťiang

Článek

Podle Minga jsou převýchovné tábory efektivním nástrojem boje proti terorismu. „Státy jako USA, Británie a Francie vybudovaly deradikalizační centra nebo převýchovná centra. Čínská opatření se od těch jejich nijak neliší,” řekl velvyslanec.

Zmíněné západní státy tato střediska (respektive deradikalizační programy) v rámci prevence terorismu opravdu využívají, fungují ale spíš na bázi jakéhosi „odvykacího” centra a podle dostupných informací v nich nebyly zaznamenány případy porušování lidských práv.

Ve stovkách převýchovných táborů v provincii Sin-ťiang na západě Číny, které se oficiálně jmenují Střediska pro profesní přeškolování, je podle odhadů až milion muslimských Ujgurů určených k převýchově.

Čína se dopouští genocidy Ujgurů, prohlásil kanadský parlament

Amerika

Zbylých až devět milionů, kteří žijí v provincii Sin-ťiang, žije pod přísným dohledem sledovacích systémů a všudypřítomné tajné policie. Je faktem, že se příslušníci ujgurské menšiny v minulosti dopustili teroristických útoků. Čínské úřady se nyní snaží jejich kulturu vyhladit.

Hlad, strach, drogy, potupa. Tak v čínských táborech vyrábějí z Ujgurů poslušné občany

Svět

V posledních měsících přibývá čím dál větší počet šokujících svědectví z táborů, zejména o nucené sterilizaci a systematickém znásilňování ujgurských žen. Na základě toho přistoupil kanadský parlament a americké ministerstvo zahraničí k prohlášení, ve kterém čínské zacházení s Ujgury označuje za genocidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám