Hlavní obsah

Vrah z Mnichova byl syn taxikáře. Klidný typ, řekli o něm sousedi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov
Aktualizováno

Mladík, který v Mnichově zastřelil devět lidí, byl Ali Sonboly, syn taxikáře s německým a íránským občanstvím, pracoval v obchodě. Sousedi o něm řekli, že to byl klidný typ. Policie nezná jeho motiv, prověřuje ale spojitost s falešnou nabídkou na Facebooku, že v restauraci McDonald's, kde střílel, se v tu dobu bude podávat jídlo zdarma. Svědkové vypověděli, že mladík volal Allahu akbar (Bůh je veliký), ale také to, že je Němec. Češi mezi oběťmi nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolemjdoucí natočil útočníka při střelběVideo: AP

 
Článek

Mladík dosud neměl u policie záznam a podle mnichovského policejního prezidenta Hubertuse Andräho zatím nic neukazuje na napojení na teroristickou organizaci. Policie v noci prohledala byt, v němž mladík žil se svými rodiči na předměstí Maxvorstadt, a vyslýchala jeho otce.

Policie vyšetřuje spojitost s falešnou nabídkou na Facebooku. Její autor tvrdil, že se v McDonald's bude odpoledne nabízet jídlo zdarma. Sonboly začal útočit právě tam zhruba deset minut před 18. hodinou a mezi oběťmi je několik nezletilých, mezi nimiž obecně je McDonald's populární.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policejní prohlídka domu v MnichověVideo: Reuters

Sonboly bez varování střílel v restauraci a následně i před ní. Pak se přesunul k nákupnímu centru Olympie. V restauraci podle svědectví vzýval Alláha.

Svědkyně jménem Loretta byla zrovna na toaletě se svým osmiletým synem, když tam střelec přišel a křičel Allahu akbar. Žena stanici CNN řekla: „Vyšla jsem z toalety a uslyšela: bum, bum, bum. Zabíjel děti, které tam seděly, aby se najedly. Nemohly utéct.“

Na internetu se také objevilo neověřené video, na němž jeden muž křičí na ozbrojeného muže na parkovišti obchodního centra. Nadává mu, ptá se ho, co to dělá, a vyzývá ho, ať položí zbraň. Mladík mu odpovídá, že je Němec, a ať zavře pusu. Kromě dalšího křičí, že byl sedm let šikanován a kvůli lidem jako je on „si musel jít koupit zbraň a střílet”. Hádku ukončuje střelba.

Video zachycuje překřikování svědků se střelcem. VAROVÁNÍ: Neupravený záznam obsahuje velké množství vulgarismů.

Češi mezi oběťmi nejsou

Střelec v Mnichově zavraždil devět lidí. Mezi 21 dalšími lidmi, které zranil, jsou tři v kritickém stavu. Češi mezi oběťmi nejsou, potvrdilo v sobotu ráno ministerstvo zahraničních věcí.

Tělo střelce bylo nalezeno asi o kilometr dál. Mladík zřejmě spáchal sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie na místě střelby v MnichověVideo: Reuters

Útok je druhým podobným v Bavorsku za jediný týden. Před čtyřmi dny mladý žadatel o azyl, který tvrdil, že je z Afghánistánu, s nožem a sekyrou zaútočil na cestující ve vlaku u Würzburgu a několik jich zranil. Policie ho zastřelila a později u něj doma našla namalovanou vlajku Islámského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám