Hlavní obsah

Česká policie po střelbě v Mnichově posiluje hlídky v obchodních centrech i na hranici

Česká policie kvůli páteční střelbě v Mnichově preventivně posiluje počty policistů v obchodních centrech. České televizi (ČT) to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie podle něj posílí i hlídky na hranici. Ministr ale nemá informace o tom, že by útok hrozil také v Česku. O víkendu se podle něj sejde zpravodajská skupina, tedy zástupci tajných služeb, policie a dalších bezpečnostních složek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Střelba vypukla před 18:00 v oblasti obchodního střediska Olympia v Mnichově. Tamní policie oficiálně potvrdila, že si incident vyžádal šest obětí a mnoho těžce zraněných. Policisté pátrají až po třech pachatelích na celém území Mnichova, všichni střelci jsou na útěku. Německá policie mluví o "bezprostřední teroristické situaci". [celá zpráva]

Policejní prezidium uvedlo, že česká policie v rámci preventivních protiteroristických opatření přijatých už po teroristických útocích v Bruselu nyní zvýšila kontrolní a hlídkovou činnost vedle nákupních center také v dalších místech s větší koncentrací osob. K dispozici je policejní vrtulník a další zálohy. "V případě, že dojde k jakémukoliv vývoji či ke změně bezpečnostní situace, jsme připraveni okamžitě reagovat a zajistit bezpečnost občanů České republiky," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Kontroly na hranici s Bavorskem

Ministr vnitra řekl, že je v kontaktu s tajnými službami a policií, které čekají na informace z Německa. "Dohodli jsme se, že je potřeba posílit výkon služby na česko-německém pomezí. A to především z důvodu, že by některý z pachatelů se pokoušel unikat z Německa a pokusil se překročit hranici do Česka," uvedl. Zatím ale podle Chovance nejsou informace, že by se něco takového mohlo stát.

Policejní prezidium uvedlo, že namátkové kontroly se soustředí především na hraniční přechody s Bavorskem.

Čeští policisté budou přesunuti blíže k hranici a případně připraveni pomoci německým kolegům s pátráním, řekl Chovanec. V současnosti o to ale podle ministra německá policie nepožádala.

V Česku od 22. března platí první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Vláda ho tehdy schválila v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru, po červencovém masakru ve francouzském Nice se stupeň ohrožení neměnil. Policie tak nyní víc hlídá některé objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde by se mohlo sejít víc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám