Hlavní obsah

Vrah a osnovatel vraždy opoziční novinářky Politkovské dostali doživotí

Moskva
Aktualizováno

Ruský soud v pondělí poslal na doživotí do vězení Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova, dva hlavní pachatele vraždy novinářky Anny Politkovské. Gajtukajev podle soudu vraždu opoziční žurnalistky zosnoval a Machmudov v roce 2006 Politkovskou zastřelil. Tři další pachatelé dostali podle tresty ve výši 12, 14 a 20 let vězení. Jejich advokáti oznámili, že se odvolají.

Foto: Golovkin Pavel, ČTK

Doživotí dostali Lom-Alih Gajtukajev (vlevo) a Rustam Machmudov. (záběr je z května)

Článek

Soudce Pavel Melechin poslal Chadžikurbanova do vězení na dvacet let, Džabraila Machmudova na čtrnáct a Ibragima Machmudova na dvanáct let. Žalobce Boris Loktionov pro tuto trojici žádal tresty ve výši dvaadvacet, devatenáct a patnáct let.

Ruská porota už 20. května rozhodla o vině zúčastněných. Novinářku zavraždil šesti ranami z pistole Rustam Machmudov. Za organizátory vraždy byli označeni obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Na vraždě se podíleli Machmudovovi bratři Ibragim a Džabrail. Machmudovové i Gajtukajev jsou Čečenci.

Iniciátor vraždy zůstal neodhalen

V případu byl už dříve odsouzen bývalý policejní důstojník Dmitrij Pavljučenkov, který za úplatek zařídil sledování nepohodlné reportérky před jejím odstraněním. Jméno objednatele zločinu ale stále chybí. Vyšetřovatelům se ani po osmi letech nepodařilo iniciátora vraždy nalézt.

Pavljučenkov vypovídal, že objednateli zločinu byli bývalý vůdce čečenských povstalců Achmed Zakajev a známý ruský podnikatel Boris Berezovskij. Kolegové a příbuzní Politkovské ale takovou verzi vylučují.

Podle rozsudku řídil akci odsouzený Gajtukajev, který byl i vůdcem celé zločinecké skupiny. Své komplice úkoloval osobně a později telefonicky, protože v době útoku na Politkovskou byl ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z vraždy ukrajinského podnikatele Hennadije Korbana. Trojici přímých vykonavatelů vraždy řídil Chadžikurbanov, který od policisty Pavljučenkova dostával operativní informace o místech, kde se Politkovská zdržuje.

Jen jediný z dvanácti porotců vyslovil názor, že Gajtukajev  se činu nedopustil.Politkovká pracující v opoziční Novoj gazetě byla silně kritická k režimu Vladimira Putina a zásahům Ruska v Čečensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám