Hlavní obsah

Volby v Reykjavíku vyhráli recesističtí Nejlepší, slíbili ledního medvěda

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Pozoruhodné přísliby zabraly na voliče při víkendovém hlasování o složení městského zastupitelstva islandské metropole Reykjavík. Vyhrála recesistická strana s názvem Nejlepší, která slíbila pro případ vítězství ručníky v městských bazénech zdarma, nového ledního medvěda pro místní zoo, Disneyland na letišti a odstranění cla pro obyvatele bohatého předměstí Seltjanarnes.

Foto: Alexandra Beier , Reuters

Vítězná strana slíbila zakoupit ledního medvěda do zoo.

Článek

„Nadešla hodina klaunů. Nikdo se nemusí Nejlepších bát, protože jsme nejlepší a chceme to nejlepší. Kdyby tomu tak nebylo, jmenovali bychom se Nejhorší nebo Špatní,“ poznamenal k výsledkům voleb šéf strany, televizní a rozhlasový komik Jón Gnarr (43), který uskupení založil s kamarády v loni v listopadu a kandidaturu zprvu mínil jako recesi.

Volby podle místního tisku zrcadlily náladu v zemi, kterou nenasytnost bank přivedla na podzim 2008 na pokraj bankrotu. „ Lidé už mají plné zuby prázdných tlachů politiků. Strana Nejlepší je primitivní způsob, jak proti tomu protestovat. Mohli jsme slíbit, co jsme chtěli, protože jsme řekli, že nic z toho nesplníme,“ vysvětlil Gnarr, vlastním jménem Jon Gunnar Kristinsson.

Reklama

Výběr článků

Načítám