Hlavní obsah

Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta vyhrál Hamon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta ve druhém kole velkým rozdílem vyhrál bývalý ministr školství Benoit Hamon. Oznámil to Thomas Clay, šéf organizačního výboru pro hlasování, které pořádala vládní Socialistická strana.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Bývalý francouzský ministr školství Benoit Hamon

Článek

Clay uvedl, že podle výsledků ze 4322 hlasovacích středisek, tedy přibližně ze 60 procent, zvítězil Hamon ziskem 58,65 procent hlasů. Jeho soupeře, bývalého předsedu vlády Manuela Vallse podpořilo 41,35 procenta hlasujících.

Exministr školství minulou neděli překvapivě vyhrál už první kolo levicového výběru se ziskem 36,01 procenta hlasů. Společně s ním se do nedělního rozhodujícího klání dostal Valls s podporou 31,48 procenta hlasujících a který do té doby platil za hlavního favorita.

K hlasovacím urnám podle organizátorů v neděli přišlo více voličů než před týdnem. Podle údajů ze 75 procent středisek bylo už k 17:00 registrováno 1,3 miliónu hlasujících. Prvního kola se jich zúčastnil milión.

Kandidát levice podle průzkumů nemá příliš velké šance v jarních volbách hlavy francouzského státu uspět. Předpokládá se, že nikdo z adeptů prezidentský úřad už v prvním kole nezíská. Ve druhém kole se pak očekává souboj expremiéra Françoise Fillona, který v listopadu uspěl ve výběru kandidáta tradiční pravice, se šéfkou krajní pravice v zemi Marine Le Penovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám