Hlavní obsah

Vojáky z afghánské mise zatkli v Británii, jsou podezřelí z vraždy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Sedm příslušníků Královské námořní pěchoty zatkli ve Velké Británii kvůli podezření, že spáchali vraždu. Jak informovalo britské ministerstvo obrany, podezření se vztahuje k loňskému incidentu v afghánské provincii Hílmand, kde vojáci působili.

Článek

Incident podle ministerstva následoval „po střetu s povstalcem“ a netýkal se žádných civilistů. „Vyšetřování nyní převezme soudní instance. Tato zatčení ukazují na to, že ministerstvo a ozbrojené síly jsou odhodlané zajistit chování příslušníků podle pravidel a standardů. Nebylo by vhodné pronášet další komentáře po dobu, kdy probíhá vyšetřování,“ uvedl úřad v komuniké.

Server BBC upozornil, že je to zřejmě poprvé, kdy byli britští vojáci zatčeni na základě údajného porušení pravidel pro styk s nepřítelem, ať už v přímém boji, či prostřednictvím akcí, které mají preventivně zabránit hrozícímu útoku.

Pravidla, týkající se například povolení střílet, obrana nezveřejňuje, aby toho nepřítel nezneužíval. Přesto mají vojáci v Afghánistánu často potíže bojovat s povstalci, kteří se například naučili při přímém střetu rychle zahazovat zbraně a vmísit se mezi civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám