Hlavní obsah

Vlámsko chce rybáře před brexitem ochránit listinou z roku 1666

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Neústupnost Spojeného království ve vyjednáváních o rybolovných právech s Evropskou unií přiměla vedení vlámského regionu hledat pomoc u anglického krále Karla II., vládnoucího v 17. století. Belgičtí rybáři věří, že mají díky listině z roku 1666 v kapse jeden finální trumf pro zachování současných kvót na rybolov v britských vodách. Informoval o tom britský deník Financial Times.

Belgická rybářská loď

Článek

Britové doufali, že Brexit vyžene unijní rybáře z britských vod. Vlámsko ovšem o svá práva na rybolov hodlá bojovat. S prosbou o pomoc se proto tamní vláda obrátila rovnou na dynastii Stuartovců. Podle vlámské ministryně pro ekonomiku Hildy Crevitsové zadala vláda svým právníkům rozbor „Charty o rybolovných právech” pocházející z roku 1666.

Královské privilegium zaručuje 50 rybářům z Brugg navždy přístup do vod u Británie. Karel II. jej podle historiků vydal z vděčnosti za to, že mu právě město na severu dnešní Belgie poskytlo útočiště v polovině 17. století, kdy během občanské války dočasně odešel do exilu po popravě svého otce Karla I.

„První právní analýza nám říká, že pokud nedojde k dohodě mezi EU a Británií, pak tato charta stále platí,” řekla Crevitsová deníku Financial Times. A ujišťuje, že je Belgie připravena se o právo přít.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

 Z britských vod pochází polovina úlovků

Vlámských rybářů je asi 2500. Téměř polovina jejich úlovků pochází z britských vod, proto jim na dohodě mezi Unií a Británií velmi záleží. V britských pobřežních vodách rybáři nacházejí zejména lukrativní druhy jako lastury, kraby a langusty.

„Zákaz by znamenal existenční hrozbu pro celé odvětví,” upozornila ministryně. Zachování současných kvót pro rybolov v britských vodách chce kromě Belgie ještě Francie a Nizozemsko.

Zrušení „společné rybolovné politiky” byl ale jeden z nejčastěji citovaných důvodů Britů pro odchod z Unie. Vláda Borise Johnsona tak jakékoli ústupky v této oblasti striktně odmítá.

Evropská unie vyzvala Londýn k ústupkům ohledně brexitu

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám