Hlavní obsah

Vládní strana Jednotné Rusko uspěla ve většině regionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ve víkendových ruských komunálních volbách podle údajů volební komise vyhrála ve většině regionů vládní strana Jednotné Rusko, napsala agentura DPA. Volby se konaly ve více než 80 regionech Ruské federace, ale největší pozornost na sebe poutala Moskva. Po sečtení více než 99 procent volebních okrsků 25 ze 45 křesel v zastupitelstvu metropole získalo Jednotné Rusko.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

V Rusko si lidé vybírali komunální politiky.

Článek

Dva kandidáti strany Jednotné Rusko ale v Moskvě ztratili mandát. Třináct křesel získali komunisté, tři obsadí liberální hnutí Jabloko. Řada opozičních politiků ve volbách v hlavním městě kandidovat nesměla. Úřady více než padesáti z nich zakázaly kandidovat kvůli údajným formálním nesrovnalostem při registraci.

U soudu si nakonec vymohl právo kandidovat jediný z odmítnutých, a to Sergej Mitrochin z opozičního liberálního hnutí Jabloko. Agentura Interfax uvedla, že se nakonec do moskevského zastupitelstva dostal.

Průzkumy sice předpovídaly masivní ztrátu pro vládní stranu v případě voleb guvernérů, kvůli nespokojenosti s ekonomickou situací země, ale prognóza se tak úplně nenaplnila. Kandidáti vládní strany slavili úspěch ve většině regionů.

Propad ale strana Jednotné Rusko zažila v Chabarovsku na Ruském dálném východě, kde získala pouze 12,51 procenta hlasů a umístila se až na třetím místě po Liberálně demokratické straně Ruska (LDPR) vedené Vladimirem Žirinovským a komunistech. LDPR získala 56,12 procenta a komunisté 17,24 procenta.

Volby na regionální a místní úrovni byly považovány za důležitý test pro vládní stranu, která se potýká s poklesem popularity. Celkem se mohlo voleb účastnit 56 milionů voličů, ovšem hlasovat nakonec přišlo podstatně méně lidí. V Moskvě to bylo 21,63 procenta lidí, což byla účast podobná jako v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám