Hlavní obsah

V Maďarsku zvýšili lidem zákonem přesčasy. V Budapešti vyšli lidé do ulic

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Maďaři protestují ve středu v ulicích Budapešti proti tzv. otrokářskému zákonu. Protestující na několik desítek minut obsadili několik mostů před Dunaj, čímž paralyzovali dopravu ve městě. Další část se přesunula před sídlo vládní strany FIDESZ, kde podle server blikk.hu došlo k menšímu konfliktu s policejními těžkooděnci.

Foto: Blikk.hu

Demonstrace v Budapešti kvůli zákonu o přesčasech

Článek

Zákon, který zvýší maximální počet přesčasových hodin ze současných 250 na 400 ročně, schválili ve středu maďarští vládní poslanci. Opoziční poslanci se pokusili zabránit hlasování obsazením přístupu k předsednickému stolu, ale bez úspěchu.

Zákon nakonec podpořilo 130 vládních poslanců. Opozice označila zákon za otrokářský. Norma umožní, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Kromě toho mohou být přesčasy nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Foto: MTI

Poslanci opozice házeli na poslance létaky

„Zákon vyhovuje pouze nadnárodním korporacím a ohrožuje maďarské rodiny,“ řekla poslankyně opoziční Maďarské socialistické strany Ágnes Kunhalmi. Opoziční poslanci po hlasování zazpívali národní hymnu.

Foto: MTI

Opoziční poslanci obsadili přístup k předsednickému stolu

Opozice se pokusila zabránit hlasování tím, že část poslanců obsadila přístup k předsednickému stolu. Vedení parlamentu to vyřešilo tak, že hlasování vedlo přímo z poslaneckých lavic. Opoziční poslanci se jednání snažili rušit pískáním a rozhazováním letáků s nápisem „Otrokářský zákon“.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Demonstraci proti přijetí plánovaného navýšení přesčasových hodin už v sobotu svolali zástupci odborářů.

Před parlamentem se několik poslanců spojilo okovy a řetězy pod transparentem „Trh s otroky“. Opozice vyzvala občany, aby proti zákonu protestovali. Odboráři avizovali, že budou blokovat silnice.

Část protestů se přesunula před sídlo vládní strany FIDESZ. Podle serveru 444.hu tam byla asi tisícovka demonstrantů.

Když se dva z demonstrujících dostali na balkón budovy, policie začala účastníky z místa vytlačovat. Objevila se i zpráva o použití slzného plynu, to však policie popřela s tím, že jeden z demonstrantů prý použil pepřový sprej.

Foto: Blikk.hu

Demonstrace v Budapešti kvůli zákonu o přesčasech

Podle nového zákona mohou zaměstnavatelé svým zaměstnancům nařídit odpracování až 250 přesčasových hodin ročně. V případě využití většího počtu hodin, až do 400, by s tím museli zaměstnanci souhlasit. Odbory v tom ale žádný prostor pro svobodnou vůli pracovníků nevidí, protože zaměstnavatelé je mohou k souhlasu přimět nižší mzdou či jinými nátlakovými prostředky.

Reklama

Výběr článků

Načítám