Hlavní obsah

Mečiar se vrací, zakládá novou stranu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar (77) zakládá novou politickou stranu. Potvrdil to v rozhovoru pro deník Plus jeden deň. Expremiér tvrdí, že nová strana bude jiná než všechny stávající slovenské strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

„Chybí tu strana, která by dokázala říct, že Slovensko je pro ni na prvním místě,“ řekl Mečiar s tím, že možná on osobně se do politiky nevrátí, ale novou stranu pomůže založit.

Název nové strany ještě nebyl určen. „Je to kolektivní dílo a máme na to různé názory. Bude to snaha udělat radikální změnu ve smyslu pořádku ústavnosti, stanov strany, pro kterou bude Slovensko na prvním místě. Bude to strana jiného typu než ty, které se dnes občanům nabízejí,“ uvedl Mečiar. „Dnes nejsou dlouhodobé programy ani dlouhodobé cíle. Je to takové od tiskovky k tiskovce,“ dodal bývalý slovenský premiér.

Mečiar upřesnil, že na založení nové strany pracuje už tři měsíce. „Máme celé okresy, kde jsou organizace a čekají jen na pokyn. Já budu možná na 150. místě kandidátky, možná na prvním nebo na druhém, nebo tam nebudu vůbec. Pro mě je podstatné, aby se děly věci, kterým věřím, a aby to byla síla, která to udělá. Hodně se pracovalo na tom, aby se získávali kvalifikovaní lidé, kteří tvoří údernou sílu každého hnutí. Tu intelektuální sílu,“ konstatoval.

Expremiér nechtěl prozradit žádná jména, která se v nové straně objeví. „Všechny znáte, nebo alespoň většinu. Jsou z celého území Slovenska,“ řekl Mečiar. Strana by měla být veřejnosti představena začátkem září, aby se mohla zúčastnit parlamentních voleb na začátku příštího roku. Naznačil, že členem strany by mohl být bývalý šéf Nejvyššího soudu a neúspěšný kandidát na post hlavy státu z letošních prezidentských voleb Štefan Harabin.

Trojnásobný slovenský premiér řekl, že v současnosti se věnuje především svému sadu u obce Dolná Poruba, kde vlastní ranč. „Je s tím hodně práce. Dělám sady z lesa, takže je potřeba klučit,“ vysvětlil expremiér. „Sbírám také historické dokumenty a připravuji novou stranu,“ dodal Mečiar.

Mečiarismus i amnestie, takový je odkaz Vladimíra Mečiara na Slovensku
Merčiar se svou stranou HZDS v roce 1992 vyhrál na Slovensku volby. Jeho klíčovým heslem se tehdy stalo „konfederace nebo rozdělení“. Konfederaci tehdy na české straně odmítala zvláště vítězná ODS v čele s Václavem Klausem. Neshody nakonec vyústili v rozdělení federace začátkem roku 1993 a Mečiar se přes noc stal premiérem nově vzniklého samostatného státu.
Premiérem zůstal až do roku 1998, kdy se proti němu sjednotila velká část slovenské politické opozice.
Země se v období jeho vlády dostala také do částečné mezinárodní izolace, která se zvýšila poté, co Mečiarova vláda zmařila referendum o vstupu země do EU a NATO. Na Slovensku je toto období dodnes označované jako období mečiarismu.
V letech 1999 a 2004 neúspěšně kandidoval na prezidentský post. K vrcholné politice se dostal znovu v roce 2006, kdy se jeho nově přejmenovaná Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) stala součástí vládní koalice vedené Robertem Ficem.
Ve volbách v roce 2010 se strana nedostala se do sněmovny. Mečiar zůstal předsedou strany až do roku 2013, poté se odebral do ústraní svého sídla Elektra v Trenčianských Teplicích.
Dodnes se za Mečiarem táhne kauza, který započala v roce 1995. V souvislosti s mezinárodním zatykačem na syna tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče unesli Kováče mladšího do Rakouska, kde jej policisté mohli zatknout. Na únosu se měla podílet Slovenská informační služba.
Když na jaře roku 1998 skončil Michal Kováč ve funkci prezidenta, využil Mečiar dočasně nabytých pravomocí a vyhlásil amnestii v souvislosti s únosem Kováče mladšího a se zmařeným referendem. Kontroverzní amnestie nakonec v roce 2017 zrušil Ústavní soud, kvůli promlčení se však možné trestní stíhání Mečiara nedotklo.

Reklama

Výběr článků

Načítám