Hlavní obsah

Vláda ve Francii přišla o populární ministryni sportu

Paříž

Francouzskou vládu opouští další čen. Demisi v úterý překvapivě oznámila ministryně sportu Laura Flesselová. Po ministrovi životního prostředí Nicolasi Hulotovi tak za poslední týden končí další z populárních členů kabinetu, píše web televize BFM-TV. Podle srpnového průzkumu ji pozitivně vnímalo 46 procent Francouzů.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Laura Flesselová

Článek

Bývalá olympijská šampionka v šermu Flesselová jako příčinu rezignace uvedla osobní důvody. Podle rádia RMC Sport ale hrálo roli také plánované snížení rozpočtu jejího resortu.

Ministryně údajně odmítla přijmout návrh na šestiprocentní snížení rozpočtu ministerstva sportu. Už o rok dříve byly prostředky na sport zredukovány o pět procent.

Rezignaci oznámil v rádiu

Personální změny v kabinetu zahájila nečekaná demise Nicolase Hulota z minulého týdne. Známý aktivista oznámil odchod z vlády v rozhlasovém rozhovoru, přičemž o svém kroku předtím neinformoval prezidenta Emmanuela Macrona ani premiéra Édouarda Philippea. Hulot uvedl, že se ve vládě cítil osamocený a k rozhodnutí jej dohnala řada zklamání.

Francouzská média v této souvislosti připomínají strmý pád popularity Emmanuela Macrona.

V průzkumu agentury Ifop, jehož výsledky v úterý publikoval časopis Paris Match, vyjádřilo na konci srpna souhlas s kroky prezidenta 31 procent z 1015 respondentů. To bylo o deset procent méně než o měsíc dříve. O procento lépe si ve stejné fázi svého mandátu v roce 2013 vedl i prezident François Hollande, dodal Paris Match.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám