Hlavní obsah

Vláda brexit neodloží a Mayová nebude jednat s šéfem opozice

– Londýn

Vláda premiérky Theresy Mayové neplánuje odložit odchod Británie z Evropské unie, prohlásila ve středu podle agentury Reuters Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. Mluvčí premiérky v úterý oznámil, že Mayová povede mezistranické rozhovory, ale ne s opozičními labouristy.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Dojednaná dohoda o podmínkách rozchodu země s evropským blokem je podle Leadsomové „jediná možná”. Brusel podle ní musí po úterním zamítnutí dokumentu v britském parlamentu pochopit, že Londýn potřebuje další záruky.

„My teď musíme najít způsob, jak dohodu nebo její část nebo alternativní dohodu předložit Evropské unii,” uvedla Leadsomová. Premiérka se podle ní nebude snažit přijít se zcela novými nápady, ale bude usilovat o konsenzus - o „novou iniciativu s cílem nalézt řešení, které může být předmětem jednání s EU a které by zajistilo dosažení většiny v Dolní sněmovně”.

Mluvčí Mayové v úterý uvedl, že premiérka má v těchto dnech v plánu mezistranické rozhovory s významnými poslanci. Leadsomová ale stanici BBC naznačila, že mezi nimi nebude šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Labouristé toto rozhodnutí kritizovali, podle nich se v tom případě z jednání stane fraška. Rovněž skotská premiérka Nicola Sturgeonová na Twitteru uvedla, že tyto rozhovory budou zbytečné, pokud „premiérka (Mayová) nebude ochotná přistoupit k podstatným změnám”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám