Hlavní obsah

Vítězství, zní z FIDESZ po odmítnutí kvót. Podle opozice si však Orbán vstřelil vlastní gól

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sečtení 99,52 procenta hlasů je zřejmé, že maďarské referendum o unijních kvótách je neplatné. Hlasování se zúčastnilo 43,88 procenta voličů. Podmínkou platnosti plebiscitu byla nadpoloviční účast všech voličů. Drtivá většina hlasů však kvóty odmítla a vládní FIDESZ referendum považuje za vítězství.

Foto: MTI

Referendum v Maďarsku je kvůli nízké účasti neplatné.

Článek

Maďaři odpovídali na otázku: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?” Drtivá většina zúčastněných kvóty odmítla a na položenou otázku odpověděla NE. Vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána se proto snaží výsledek hlasování představit jako vítězství. Zdůrazňuje, že 98,28 procenta zúčastněných hlasovalo proti kvótám.

Místopředseda vládní strany FIDESZ Gergely Gulyás označil výsledek referenda za jasné vítězství demokracie a těch, kteří odmítají kvóty. Podle něj konečné rozhodování náleží parlamentu, ale „politicky je to vůle lidu, která bude následována”.

Mluvčí vlády Zoltán Kovács řekl, že vláda a parlament musí reagovat na výsledky plebiscitu. „Odkaz voličů je zcela jasný, vždyť NE je v drtivé většině,“ uvedl.

Opozice: Orbánova porážka

Předseda opoziční extrémně pravicové strany Jobbik Gábor Vona řekl, že premiér Viktor Orbán si tímto výsledkem vstřelil vlastní gól, a vyzval předsedu vlády, aby podal demisi.

Rovněž předseda opoziční Demokratické koalice expremiér Ferenc Gyurcsány považuje výsledek plebiscitu za Orbánovu porážku. „V normální demokratické zemi by premiér podal demisi ještě dnes večer,“ konstatoval. Gyurcsány rovněž vyzval představitele opozičních stran, aby zahájili koaliční jednání s výhledem na parlamentní volby v roce 2018. „Viktora Orbána je možné porazit,“ dodal.

Opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) upozornila, že pokud vláda učiní nějaké zákonodárné kroky s odvoláním se na výsledek referenda, bude to protiústavní, protože hlasování bylo neplatné. „Pokud se tak navzdory výsledku referenda stane, vláda Viktora Orbána se stane ilegitimní,“ uvedl předseda MSZP Gyula Molnár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám