Hlavní obsah

Maďaři v referendu odmítli kvóty, hlasování bude ale neplatné

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Celkem 98,2 procent maďarských voličů v nedělním referendu odmítlo kvóty na rozdělování migrantů, jak požaduje Evropská unie. Vyplývá to ze záznamů volební komise, citovala z nich agentura Reuters. Plebiscit je však kvůli nízké účasti pod 50 procent neplatný.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďaři hlasují v referendu o unijních kvótách.

Článek

Nízkou účast potvrdil i místopředseda parlamentu za vládní stranu FIDESZ Gergely Gulyás, podle něj se pohybovala kolem 45 procent. Odborníci odhadovali účast mezi 42 a 46 procenty. Hlasování skončilo v 19 hodin.

Do 17:30 dosáhla účast 39,88 procenta, což představuje 3,2 miliónu lidí. Nejnižší byla v Budapešti, kde do půl šesté přistoupilo k urnám pouze 34,9 procenta voličů.

Gulyás přes nízkou účast označil referendum za „jasné vítězství”. Podle něj konečné rozhodování náleží parlamentu, ale „politicky je to vůle lidu, která bude následována”.

Vítězství však ohlásil i předseda opoziční Demokratické koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Orbán podle něj referendem riskoval, utrpěl ale porážku. „Vyhráli jsme,” oznámil Gyurcsány na shromáždění strany.

Orbán hovořil i o demisi

Maďaři v plebiscitu odpovídali na otázku: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďaři hlasují v referendu o unijních kvótách.

Premiér Viktor Orbán (FIDESZ) se pojistil i pro možnost neplatnosti referenda. Když Orbán s manželkou Anikó Lévaiovou odevzdali svůj hlas ve XII. budapešťském obvodě, předseda vlády označil za nejdůležitější otázku hlasování, zda bude víc hlasů odmítajících unijní kvóty.

„Pokud to tak bude a zvítězí ne, bude to mít důsledky. Pouze maďarský parlament může rozhodnout o tom, s kým chtějí Maďaři žít, a bude to součástí právního systému. To uděláme v případě platnosti, i v případě neplatnosti referenda. Má to jedinou podmínku, aby bylo víc hlasů ne než ano,“ konstatoval Orbán před novináři.

Předseda vlády na otázku novinářů řekl, že pokud by maďarští voliči souhlasili se zavedením kvót a v referendu by zvítězilo ano, podal by demisi.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér Viktor Orbán s manželkou ve volební místnosti

S NE se počítalo

Už předem bylo jasné, že většina zúčastněných voličů unijní kóty odmítne. Většina opozičních stran totiž vyzvala své sympatizanty, aby se hlasování nezúčastnili a je potřeba počítat i s pasivitou občanů, kteří se nezúčastňují žádného hlasování.

„Byl jsem hlasovat a vyslovil jsem se proti přijímání migrantů,“ řekl Novinkám László Keller z města Győr. „Věřím, že svým hlasováním podpoříme vládu v jejím snažení nepřijímat migranty,“ dodal. József Domonkos byl rovněž odevzdat svůj hlas. „Nechci tady žádné muslimy,“ říká rozhodně.

Éva se obává, že se stejně o všem rozhodne v Bruselu. „Ani nevím, zda má smysl jít hlasovat. Milióny vynaložené na organizování referenda měly jít raději do zdravotnictví,“ mávne rukou.

József Király z Budapešti se referenda nezúčastnil. „Odmítám se zúčastnit podobné šaškárny, která slouží Viktoru Orbánovi pouze k udržení moci. Vždyť tady vůbec nejde o migranty, ale jako vždy o moc,“ říká.

Ne politice proti vůli lidu

Orbán v souvislosti s nedělním referendem konstatoval, že Maďaři svou účastí vyšlou silný signál Bruselu, že nelze dělat politiku proti vůli lidu. Orbán upozornil, že maďarské hlasování je velmi sledované i v zahraničí.

„Rozhodujeme o zdánlivě jednoduché otázce, která však obsahuje vše, co se týče osudu Evropské unie a Maďarska,“ uvedl předseda maďarské vlády v textu napsaném pro server magyaridok.hu.

Reklama

Související články

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Maďaři hlasují v referendu o kvótách

Maďaři hlasují v nedělním referendu o plánu přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie. Otázka, na kterou budou Maďaři odpovídat, zní: „Chcete,...

Výběr článků

Načítám