Hlavní obsah

Virus zika už je v Německu, zaznamenali hned pět případů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Nákazu virem zika, který způsobuje mikrocefalii, tedy zakrnění mozku u novorozenců, zaznamenalo už i Německo. Tamní lékaři od října loňského roku evidují pět případů. V pátek to podle agentury Reuters oznámilo německé ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Handout, Reuters

Virus zika pod mikroskopem

Článek

Nejméně dva Němci se nakazili na konci loňského roku při své cestě na Haiti, potvrdil serveru The Local lékařský Institut Roberta Kocha.

Virus se šíří z Jižní Ameriky. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí varovala, že se nejspíše rozšíří do všech zemí amerického kontinentu s výjimkou Kanady a Chile, kde se druh komára  Aedes aegypti přenášejícího tento virus nevyskytuje. Tito komáři jsou také přenašeči horečky dengue. [celá zpráva]

Několik případů zaznamenaly také Velká Británie a Dánsko. [celá zpráva]

Podezření na virus vyšetřovali i ve Finsku.

Virus zika představuje vážné riziko zejména pro těhotné ženy, u nichž po nákaze může dojít k poškození mozku novorozence.

Ministerstvo zdravotnictví ČR proto nedoporučuje těhotným ženám, aby cestovaly do ohrožených oblastí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné, choroba se může projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů či zánětem spojivek. Tyto příznaky trvají asi sedm dní. Inkubační doba nemoci je tři až 12 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám