Hlavní obsah

Ministerstvo varuje cestovatele před virem zika. Češi se zatím nebojí

Novou ránu cestovnímu ruchu může zasadit vir zika šířící se v posledních dnech nejen ve státech Latinské Ameriky. Několik případů nákazy oznámily také USA, Velká Británie či Dánsko. České cestovní kanceláře zatím paniku ze strany turistů nehlásí.

Foto: Josue Decavele, Reuters

Vir zika přenáší druh komára Aedes aegypti.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že se zika nejspíš rozšíří do všech zemí amerického kontinentu s výjimkou Kanady a Chile, kde se druh komára  Aedes aegypti přenášejícího tento virus nevyskytuje. Tito komáři jsou také přenašeči horečky dengue.

Vir zika představuje vážné riziko zejména pro těhotné ženy, u nichž po nákaze může dojít k poškození mozku novorozence. Ministerstvo zdravotnictví ČR proto nedoporučuje těhotným ženám, aby cestovaly do ohrožených oblastí.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zároveň ve středu uvedl, že by rád uklidnil českou veřejnost. Co se týče rizika přenosu viru zika v ČR, je podle jeho slov prakticky nulové. [celá zpráva]

Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů či zánětem spojivek. Tyto příznaky trvají asi sedm dní. Inkubační doba nemoci je tři až 12 dní.

Ministerstvo zahraničních věcí ve středu upozornilo na svých webových stránkách na výskyt viru zika na Haiti, Barbadosu, Kapverdách a ve Venezuele. „Pro celý region Latinské Ameriky doporučujeme všem českým občanům, aby dbali na ochranu před bodnutím hmyzu, zejména se to týká těhotných žen," sdělila Irena Valentová z tiskového odboru Černínského paláce. Brazílie vyhlásila v souvislosti s virem zika mimořádný stav, více zde.

Skoro nikdo se neptá

Už minulý rok v polovině prosince ministerstvo upozornilo na hrozbu viru zika v oblasti Brazílie a Kolumbie. Cestovní kanceláře, ani ty specializující se hlavně na zájezdy do Jižní Ameriky, doteď obavy ze strany českých turistů neregistrují.

„Ohledně zájezdů do Brazílie zatím nezaznamenáváme dotazy klientů ohledně nebezpečí nákazy virem zika. Máme tam nyní prodáno několik skupin na poznávací okruh. Dobře se prodávají i zájezdy na letní olympijské hry, které se konají v Riu de Janeiru letos v srpnu,” řekl Hynek Špinar z CK Čedok.

Žádné komplikace s prodejem či realizací zájezdů nezaznamenala ani cestovní kancelář ESO travel. „Na naše poznávací zájezdy míří především finančně zajištěná starší klientela ve věku okolo šedesáti let. Vzhledem k tomu, že jsou rizika viru zika spojována především s malými dětmi a těhotnými ženami, žádné dotazy na bezpečnost v souvislosti s nákazou ze strany našich klientů neregistrujeme,” upřesnil Novinkám generální ředitel Tomáš Cikán.

Podobně se vyjádřila i Adéla Herianová z CK Soleada: „Zatím jsme žádné dotazy turistů ohledně viru zika nezaznamenali. Může to být i tím, že s námi cestuje spíše klientela ve věku okolo padesáti let a starší, zatímco nebezpečí viru se týká hlavně těhotných žen.”

Ani CK Kudrna nehlásí obavy klientů. „V souvislosti s virem zika jsme zatím zaznamenali pouze jeden dotaz. Žádná vlna obav se prozatím nezvedla,“ uvedl pro Novinky Jan Haruda.

„V jižní a střední Americe v tuto chvíli máme minimum klientů, sezóna se bude teprve rozjíždět. Samozřejmě situaci v problematických místech sledujeme, a budeme na vývoj reagovat podle potřeby,” sdělil Michal Kužel z CK America Tours.

S otěhotněním počkejte

Americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) nedoporučilo těhotným ženám cestovat do Karibiku a Jižní Ameriky, kde dochází k přenosu nemoci. Podobná doporučení vydaly i některé evropské země.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Už o víkendu varovaly Kolumbie, Ekvádor, Salvador a Jamajka ženy, aby se kvůli viru ziku dočasně vyhnuly otěhotnění. Později se přidaly i další středoamerické a jihoamerické země.

Reklama

Výběr článků

Načítám