Hlavní obsah

Viktor Orbán se stal maďarským premiérem

Právo, Ivan Vilček

Maďarský parlament v sobotu zvolil do funkce předsedy vlády Viktora Orbána (47). Poslanci zároveň schválili vládní program. Pro hlasovalo 261 a 107 poslanců bylo proti.

Článek

Orbánova pravicová strana FIDESZ se stala suverénním vítězem dubnových parlamentních voleb, když získala ústavní většinu. Orbán slibuje především radikální změny v ekonomické oblasti a zvýšení bezpečnosti v zemi.

Maďarský parlament ještě před ustavením vlády schválil kontroverzní zákon o udělení dvojího občanství Maďarům žijícím v sousedních státech. Proti tomuto zákonu ostře protestovalo Slovensko, které okamžitě přijalo protiopatření. Na základě toho ztratí Maďaři žijící na jihu Slovenska slovenské občanství, pokud přijmou maďarské.

Na výzvy Bratislavy na jednání o této otázce Budapešť nereagovala. Problém dvojího občanství zvýšilo napětí mezi Slovenskem a Maďarskem.

Viktor Orbán se narodil 31.května 1963 ve městě Székesfehérvár. V roce 1988 byl mezi zakládajícími členy Svazu mladých demokratů FIDESZ. V roce 1989 na symbolickém pohřbu popraveného premiéra z roku 1956 Imre Nagye vyzval Orbán k uspořádání svobodných voleb a k odchodu sovětských vojsk z Maďarska. V čele vlády stál v letech 1998 až 2002. Je ženatý, má pět dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám