Hlavní obsah

Videozáznam mučení gruzínských vězňů vyhnal do ulic tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Gruzie ve středu zažila silné protesty kvůli videu zachycujícím brutální mučení vězňů v tbiliské věznici Gldani. Záznam zabavený v kanceláři bezpečnostního referenta věznice odvysílaly dvě televizní stanice. Do ulic Tbilisi vyšly tisíce lidí. Ministerstvo vnitra uvedlo, že video bylo zinscenováno a natočeno na žádost opozice, aby se tak zdiskreditovala vláda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gruzínští dozorci brutálně zkopali a zbili vězně Video: Reuters

 
Článek

Tisíce lidí v gruzínské metropoli Tbilisi demonstrovaly proti mučení vězňů. Video zobrazující případy nezákonného postupu vězeňských strážců v úterý zabavili policisté. Večer je odvysílaly dvě televize. Skandál, který propukl nedlouho před parlamentními volbami, vyvolal vlnu propouštění v gruzínské vězeňské správě.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Rozhořčení demonstranti v ulicích Tbilisi

Video, které pořídili sami bachaři, zobrazuje případy bití a znásilňování vězňů násadou od koštěte a obušky. Některé obrázky na svém webu publikovalo gruzínské ministerstvo vnitra, většina záběrů ale podle ministerstva není vhodná ke zveřejnění. Krátce po propuknutí skandálu bylo vedení gldanské věznice propuštěno, tři lidé byli zatčeni a ve středu podala demisí ministryně pro správu věznic Chatuna Kalmachelidzová.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Demonstranti v ulicích Tbilisi s transparenty Znásilni mě a Jdi ojet sám sebe.

Ministerstvo vnitra ovšem uvedlo, že tři zaměstnanci věznice byli zatčeni proto, že nechali natočit video se zinscenovaným týráním, aby zdiskreditovali současnou vládu. Mučení v gldanské věznici zorganizoval a nechal natáčet na video Tamaz Tamazašvili, který je stoupencem opoziční koalice Gruzínský sen. Zadrženým podle policie zaplatil opoziční předák, miliardář Bidtzin Ivanišvilli, který stojí v čele Gruzínského snu. Ten popřel, že by si video objednal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po odvysílání videa s brutálním zásahem dozorců vyšli do ulic demonstrantiVideo: Reuters

Ve zvláštním prohlášení k národu se k události vyslovil prezident Saakašvili. Prohlásil, že je jednáním bachařů otřesen. Osobně se zasadí o to, aby viníci byli přísně potrestáni.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Demonstrace v Tbilisi pokračují i ve středu.

Část záběrů odvysílaly dvě gruzínské televizní stanice. Reportéři tvrdí, že záběry získali od bývalého zaměstnance gldanské věznice, který uprchl do Belgie.

Po reportáži vyšly v Tbilisi, ale i v Kutaisi, Batumi, Poti, Zugdidi a dalších městech do ulic tisíce rozhořčených lidí, mezi nimi i mnozí příbuzní vězněných v Gldani. Protesty pokračovaly celou středu.

Demonstranti vedení opozičními aktivisty požadovali nekompromisní vyšetření skandálu a potrestání viníků. Hrozili, že v opačném případě sesadí vládu i prezidenta Michaila Saakašviliho.

Reklama

Výběr článků

Načítám