Hlavní obsah

VIDEO: V Aténách zuří již čtvrtým dnem protesty

ATÉNY
Aktualizováno

V řecké metropoli Atény čtvrtým dnem pokračovaly protesty proti sobotnímu policejnímu zásahu, při němž zemřel patnáctiletý Alexander Grigoropoulos. Hodinu před úterním pohřbem chlapce propukly střety demonstrantů s policií před parlamentem.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Aténští policisté zasahují proti demonstrantovi.

Článek

Od účastníků předem ohlášené demonstrace studentů a učitelů před budovou aténského parlamentu se oddělila skupinka 200 mladých radikálů, kteří házeli na pořádkové síly kamení a sáčky s červenou barvou.

Pohřeb řeckého mladíka provázely násilnosti

Pohřeb mladíka se konal za účasti několika tisíc lidí na jižním předměstí Atén Palaio Faliro. Policie na smuteční obřad dohlížela z helikoptéry. Tělo Alexise Grigoropulose bylo neseno k hrobu v bílé rakvi za potlesku, jak je to u řeckých pohřbů tradicí, i za nepřátelských výkřiků vůči policii, uvedla ČTK. "Fízlové, vrazi," křičeli mladí lidé. Přestože si rodina mrtvého přála, aby kamery zůstaly stranou, pohřeb přenášely řecké televize v přímém přenosu.

Střety demonstrantů s policií v Aténách

Nepokoje v uplynulých dnech zasáhly i ostatní řecká města a přenesly se i před zastupitelské úřady Řecka v Berlíně či Londýně. Hořely stovky budov a desítky lidí byly zraněny. V úterý zůstaly uzavřeny školy v centru Atén a kvůli smrti mladíka klidně protestovali školáci a jejich učitelé.

:.Kladivo u improvizovaného pomníku zastřelenému Alexandru Grigoropoulosovi v Aténách nese nápis "Alexandros-Odplata". foto: ČTK/AP

Protesty před budovou parlamentu už poklidné nebyly. Demonstranti tam na policisty znovu házeli kameny a zápalné lahve.

:.Demonstrant drží před aténskými policisty fotografii zastřelného chlapce. foto: Reuters/John Kolesidis

Vláda premiéra Costase Karamanlise protesty odsoudila. Opozice ji zase vyzvala k rezignaci. Karamanlisovi konzervativci mají v parlamentu většinu rozdílem pouhého křesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám