Hlavní obsah

VIDEO: Rusko se začalo stahovat z bezpečnostní zóny v Gruzii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Rusko začalo ve středu stahovat své vojáky z takzvané bezpečnostní zóny kolem Jižní Osetie. S odvoláním na velitele ruských mírových sil generála Marata Kulachmetova to oznámila agentura ITAR-TASS. Odsun by měl být dokončen během čtyřiadvaceti hodin.

Článek

"Začali jsme stahování z jižní hranice bezpečnostní zóny přiléhající k Jižní Osetii ze všech šesti pozorovacích míst, která tam máme," řekl Kulachmetov.

Bezpečnostní zóny, které Rusko utvořilo podél hranic Jižní Osetie a druhé gruzínské separatistické oblasti Abcházie, zasahují do hloubky asi šesti kilometrů na nezpochybňované gruzínské území.

Stahování ruských sil z bezpečnostních zón, kromě Jižní Osetie také z Abcházie, má být podle mezinárodní dohody dokončeno do 10. října. Ruští vojáci by tak měli konečně opustit nezpochybňované gruzínské území. V Jižní Osetii a v Abcházii ovšem Rusové zůstanou. Obě separatistická území Moskva uznala za nezávislé státy a dohoda o stahování vojsk z Gruzie po rusko-gruzínském ozbrojeném konfliktu se těchto území netýká.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám