Hlavní obsah

VIDEO: Kosovo slaví rok od vyhlášení nezávislosti

PRIŠTINA

Etničtí Albánci slaví v úterý v ulicích kosovských měst rok od vyhlášení nezávislosti země. Při oslavách se sešly desetitisíce lidí. Naopak srbské menšiny vyjadřují nesouhlas.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Etničtí Albánci v Prištině oslavují první výročí vyhlášení nezávislého Kosova.

Článek

Kosovský parlament vyhlásil nezávislost loni 17. února. Stát Kosovo uznalo 54 ze 192 členských států OSN, především USA a evropské země včetně ČR.

Kosovská vláda premiéra Hashima Thaciho vyčlenila na úterní oslavy nezávislosti 150 tisíc eur ( 4,3 mil. korun) - na koncerty, pochody mládeže a ohňostroj, upozornil německý list Süddeutsche Zeitung (SZ) .

Nezaměstnanost přitom dosahuje podle oficiálních údajů 40 procent, avšak na venkově je o mnoho vyšší. Každý den přichází ve státě s 1, 2 milióny obyvatel na pracovní trh 30 tisíc mladých lidí, skoro každý druhý obyvatel žije za méně než 1,5 eura na den.

Vláda ráda poukazuje na své úspěchy. „Skutečně postavila za posledních dvanáct měsíců šnečím tempem silnice a školy. Nevznikla však takřka žádná nová pracovní místa, protože žádná zahraniční firma nechce investovat v zemi, kde se soudci dají koupit a kde podle mezinárodních organizací výstavba právního státu teprve začala,“ píše dále SZ.

:. Etničtí Albánci v Prištině oslavují první výročí vyhlášení nezávislého Kosova.foto: Reuters/Hazir Reka

Vláda se podle Avniho Zogianiho, který vede organizaci na boj s korupcí, plně soustřeďuje na vymývání mozků a postrádá jakoukoli ekonomickou strategii: „Od nástupu do úřadu se Thaci zabývá výhradně umisťováním svých lidí do státních institucí“.

Západní ochránci jsou spokojeni

Zogiani kritizuje neprůhlednou roli izraelských poradců, jimiž se Thaci obklopil. Za jeho pravou ruku bývá považován tajemstvím opředený odborník na styk s veřejností Ariel Raubvogel, který podle zasvěcených mívá rozhodující slovo při přidělování státních zakázek.

Přesto se Thaci těší podpoře vlivných západních zemí. Stačí jak to, že neodpovídá násilím na srbské provokace, jako je zničení hraničních přechodů na severu země, tak fakt, že návštěvníci z Bělehradu či kosovští Srbové už neriskují v Prištině život, pokud hovoří srbsky. Aby vylepšil špatné image své země, Thaci najal za šest miliónů eur (175 mil. korun) PR-agenturu Saatchi and Saatchi. Nejmenovaný západní diplomat to považuje za vyhození peněz oknem. „Za deset miliónů eur by vláda mohla odstranit odpadky, které se v Kosovu všude hromadí. To by byla v tuto chvíli nejlepší možná reklama pro nejmladší stát světa,“ podotýká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám