Hlavní obsah

Vídeň: Otevření hranic k 1. lednu 2008 není jisté

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Pohraniční kontroly při cestách po EU nemusí pro Čechy skončit ani příští rok, ač už k 1. lednu 2008 by měli patřit k tzv. schengenskému prostoru bez vnitřních hranic. Naznačil to rakouský ministr vnitra Günther Platter.

Článek

"Rozšíření Schengenu nastane až tehdy, pokud všechny státy, které se chtějí zapojit, naplní bezpečnostní standardy," řekl. O Česku sice tvrdil, že jeho připravenost na Schengen je dobrá, to ale nic neznamená: připraveno musí být přinejmenším ještě Polsko, SR a Maďarsko, aby Češi měli jistotu, že skončí pohraniční kontroly při cestách do Saska, Bavorska, či Rakouska.

Platter už jednou zaskočil nové členy EU, když uvedl, že kontroly na hranicích padnou po fotbalovém šampionátu, který se v Rakousku a Švýcarsku uskuteční v polovině příštího roku.

Později kancléř Alfred Gusenbauer slovenského premiéra Roberta Fica ujišťoval, že Vídeň podporuje rozšíření Schengenu na přelomu letošního a příštího roku. Ministr oznámil, že chce budoucí schengenské státy navštívit, aby si udělal obrázek o opatřeních, která podnikly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám