Hlavní obsah

Víc než gesto. Turisté uklízejí německou metropoli

Právo, Vladimír Plesník (Berlín)

Ne, to není vtip: berlínské parky křižují skupiny turistů v oranžových vestách, na rukou jednorázové rukavice, v nich modré igelitové pytle, dřevěné kleště, košťata či hole zakončené bodci – a likvidují odpad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Julien Tellier si doma v floridském Miami vydělává jako instruktor ve fitness a učitel jógy. Letos se o babím létě toulal po Evropě, a když se doslechl, jaká pozoruhodnost ho čeká v německé metropoli, neváhal ani na okamžik. „Berlín mě přijal s otevřenou náručí, takže mu to teď alespoň částečně vracím,“ podotýká s úsměvem.

S Hírou Avorovou, studentkou z indického Dillí, Julien až překvapivě záhy vytvořil sehranou dvojici. Právě teď ona přidržuje vak, on loví nedopalky cigaret, papíry, plechovky od piva, PET lahve, papírové obaly a psí exkrementy. Pokud bude Indka chtít, prohodí se.

Historie i odpadky

Také Nicky Jenkinsová a Jo Turnerová, jež si do srdce Německa vyrazily z britských ostrovů, shledávají hodinu věnovanou „čištění pleti“ Berlína za smysluplnou. „Dovolená je to, co si z ní uděláte. Přijedu určitě zas,“ ujišťuje Nicky.

Dějiště velkého čištění přitom není ledajaké. Park spadá do komplexu připomínajícího berlínskou zeď na ulici Bernauer Strasse ve čtvrti Prenz­lauer Berg.

„Spojili jsme poznání s něčím užitečným. Ke třicátému výročí pádu zdi jsme připravili akci se třemi těžišti. Na úvod trochu dějin z rozděleného Berlína i jeho srůstání po říjnu 1990. Pak úklid města, a nakonec jako odměna piknik,“ vysvětluje Stephanie Taylor-Carillová, koordinátorka projektu z pořadatelské agentury Sandemans New Europe.

Berlín přitom nezažívá premiéru – firma už najala na „vypucování“ městských částí hosty v Edinburghu, Amsterodamu, Paříži a Barceloně. „Nepřestávám žasnout, jaké oblibě se sbírání smetí těší,“ svěřuje se David O’Kelly, šéf Sandemans.

Cíl? Rovnováha mezi domorodci a návštěvníky

Zahraniční hosté sice neberou Berlín tak zdrcujícím útokem jako kupříkladu Benátky, avšak termín „overtourism“ čili přeturistováno i tady zdomácněl.

Důchodce Reinhard Kaiser, jenž prochází pozvolna parkem, považuje nápad za vtipný. Neskrývá, že nepatří mezi ty, kteří si na návštěvníky naříkají: „Vždyť spoluvytvářejí ovzduší našeho města. No jistě, tu a tam se objeví nějaké úlety. Ale ty nepřevládají,“ objasňuje.

Rona Titjeová, radní z berlínské čtvrti Pankow, je si velmi dobře vědoma, že ne všichni projevují takové pochopení a vstřícnost jako pan Kaiser. Proto v projektu spatřuje možnost, jak se hosté a domorodci sblíží. „Naším cílem je podporovat udržitelnou turistiku. Takovou, která v přijatelné rovnováze uspokojí návštěvníky a bude se zamlouvat i domácím,“ vysvětluje v rozhlase RBB.

Reklama

Výběr článků

Načítám