Hlavní obsah

Vězněná pilotka Savčenková je nevinná, máme důkaz, tvrdí obhajoba

Kyjev

Obhajoba v Rusku vězněné ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové získala důkazy, které mají potvrzovat její nevinu. Zadržena prý byla ještě předtím, než zahynuli dva ruští novináři po dopadu minometného granátu, uvedl advokát Mark Fejgin v televizi 24. Rusko ji viní, že koordinovala palbu, při níž žurnalisté zemřeli.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Naděžda (Nadija) Savčenková na snímku ze 4. března

Článek

„To, že je to na území Ukrajiny, nemá takový význam, protože to nevede ke zvratu, ale odpovídá to tomu, že byla zadržena plukem Zarja 17. června. To je opravdu důležitá doba,“ uvedl Fejgin. Ze záběrů tak podle něj plyne, že Savčenková nemohla telefonicky koordinovat minometnou palbu proti povstalcům, při které zemřeli dva ruští novináři.

Experti odhadli, že video, na kterém je zadržená žena v maskáčové bundě, modrobílém námořnickém tričku s hlavou obalenou žlutým šátkem v ukrajinských barvách a s nápisy Самооборона Майдану (Sebeobrana Majdanu), bylo pořízeno v deset hodin ráno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Savčenková přitom měla zavolat informace o koordinaci palby veliteli praporu Ajdar Serhijovi Melnyčukovi až kolem 12:00. Tedy v době, kdy byla podle obhajoby už dvě hodiny v zajetí.

Foto: Ukrajinská televize 24

Nadija Savčenková po svém zadržení separatisty

Oblečení i hlas ženy potvrzují, že jde o Savčenkovou. Obhajoba proto žádá, aby video bylo zařazeno mezi důkazy.

Záběry natočil ruský občan Jegor Ruskij, který je nyní starostou Lutiginy v Luhanské oblasti.

Savčenková se loni během dovolené přidala k dobrovolnickému praporu Ajdar, působícímu v Luhanské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Savčenková na předvolebním plakátu na sobě měla stejný oděv jako ten, v němž byla zdržena

Rusko pilotku vrtulníku viní z toho, že předala velitelům praporu souřadnice místa, kde byli novináři. Při ukrajinské palbě zahynuli dva z nich – Igor Korneljuk a Anton Vološin. [celá zpráva]

Po akci podle ruské prokuratury přešla přes hranice do Ruska, kde byla zadržena. Kyjev tvrdí, že na ruském území nebyla a že ji unesli.

V době věznění v Rusku Ukrajinci zvolili Savčenkovou do parlamentu za stranu Otčina. [celá zpráva] Ve vězení držela hladovku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám