Hlavní obsah

Většina Rusů by chtěla Lenina pohřbít, staří komunisté se tomu brání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rekordně nízký počet Rusů, jen čtvrtina, podporuje, aby tělo Vladimíra Iljiče Lenina bylo dále vystavováno v mausoleu na Rudém náměstí v Moskvě. Třetina by ho chtěla pohřbít na petrohradském hřbitově Volkovskij a 19 procent by bylo pro jeho uložení do zdi Kremlu, kde odpočívají sovětští vůdci.

Foto: Profimedia.cz

Leninovo mausoleum na Rudém náměstí v Moskvě

Článek

Čísla plynou z výsledků posledního průzkumu nezávislého centra Levada, které ho provádí už od roku 1997. Čtvrtinová podpora uložení těla v mausoleu je dosud nejnižší.

Proti pohřbení Lenina jsou především komunisté a starší lidé, kteří je podporují.

Moskvou kolují podle listu The Guardian spekulace, že tělo může být kvůli tomu převezeno tajně v noci. Vzrostly poté, co se začalo s čtyřměsíční rekonstrukcí mausolea.

Šéf oddělení majetku Kremlu Vladimir Kožin ale řekl: „Dnes neexistují žádné plány ohledně mausolea. Rozhodnutí o budoucnosti monumentu padne v souladu s tím, co lidé budou považovat za správné, nebo to bude politické rozhodnutí vedení země.“

Předpokládá se, že právě prezident Vladimir Putin je tím, kdo by mohl rozhodnout. Minulý měsíc se sice tématu chopil, ale nepřiklonil se ani na jednu stranu, i když více než komunistickou minulost Ruska vyzdvihuje činy předbolševického premiéra Petra Stolypina a cara Petra Velikého.

Mausoleum už dávno není poutním místem sovětského lidu a komunistů, jak tomu bylo v dobách existence SSSR. Nyní do mausolea, které ukazuje, jak moc byl Sovětský svaz ovlivněn pravoslavím, míří především zahraniční turisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám