Hlavní obsah

Větrání, zapomenutá zbraň v boji s covidem-19

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dlouhé měsíce potrvá, než dostane vakcínu proti koronaviru dostatečný počet lidí, aby byla společnost chráněna. Nadále je tak důležité v rámci ochrany dodržovat pravidlo 3R, tedy ruce, roušky a rozestupy. Někteří britští lékaři však upozorňují, že existuje ještě jeden účinný prostředek. Tím je větrání, uvedla stanice BBC.

Foto: Renée C. Byer, ČTK/AP

Kalifornská zdravotní sestra Allison Shiftarová si bere ochranné brýle před tím, než vstoupí do místnosti na urgentním příjmu, kde třídí pacienty.

Článek

Největší pozornost se věnuje rouškám, i když neméně důležité je mytí a dezinfekce rukou, kterou vyzdvihovala už na jaře Světová zdravotnická organizace. Doporučení souvisejí s tím, jak se dařilo odhalovat nejčastější způsoby šíření koronaviru Sars-CoV-2.

Mytí rukou se doporučovalo, když se ukázalo, že virové částice přežívají na různých površích nejen hodiny, ale celé dny. Kvůli šíření kapénkami se doporučuje nosit roušky a udržovat rozestupy, aby vykašlávané viriony nedorazily k dalším lidem. Vir se ale nepřenáší jen v kapénkách, které brzy klesnou k zemi působením gravitace, ale i v aerosolech.

Přenos aerosoly

Před několika dny americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že přenos kapénkami a v aerosolech je považován za hlavní způsob šíření viru. Pak ale zmíněné pravidlo 3R nezaručuje dostatečnou ochranu.

Britští lékaři upozorňují, že existuje ještě jedno důležité pravidlo, a tím je větrání.  Obávají se, že by se koronaviru mohlo dařit ve vydýchaných místnostech. Pokud se tam sejde více lidí, mohli by se snadno nakazit.

Lékař Eilir Hughes, který se věnuje chirurgii v severním Walesu, tvrdí, že heslo 3R nejde dost daleko a navrhuje pravidlo ruce, obličej (s rouškou) a rozestup doplnit ještě o výměnu. Má na mysli výměnu vzduchu při větrání. Hughes si dokonce svým bojem za časté větrání vysloužil přezdívku doktor čerstvý vzduch.

Ale se svým přístupem už uspěl na velšském ostrově Anglesey, kde radnice používá heslo se čtyřmi slovy, kde čtvrté je výměna, myšleno výměna vzduchu.

Šíření koronaviru vzduchem není zanedbatelné. Vědci vyvrací mýty včetně neúčinnosti roušek

Koronavirus

Profesor z cambridžské univerzity Shaun Fitzgerald, který také dlouhodobě prosazuje význam větrání a odmítá trávit čas v nevětraných prostorách, je přesvědčen o nedostatečné účinnosti pravidla 3R. Výzkum podle něj ukázal, že dostatečný přísun čerstvého vzduchu snižuje riziko nákazy o 70 až 80 procent. Nepopírá pravidlo 3R, ale dodává, že větrání „je čtvrté na seznamu a často se tam neobjevuje.“

Nezavírat v zimě okna

Podle něj je větrání důležité zejména v zimě, kdy lidé zůstávají hodně doma a mají zavřená okna, aby jim byty nevychladly, nebo zbytečně neplýtvali topením.

Trasování v Jižní Koreji totiž odhalilo, že se v jedné restauraci nakazili lidé, kteří byli od sebe nejen dva metry, ale dokonce čtyři a šest. Spolu tam přitom strávili jen pár minut. Kapénkami by se nekazili, jak však dodává Fitzgerald: „Aerosoly mohou cestovat mnoho metrů, jsou-li ve vzduchu. Dva metry vám nezajistí bezpečnost. To jediné, co vám ji zajistí, je dobrá ventilace. Když v restauraci otevřou okna, změní to situaci.“

Jeho doporučení není převratné. Na větrání kladli důraz i ve Vietnamu, který patří k nejméně postiženým zemím světa v případě nákazy koronavirem. Nakažení tam museli do karanténních místností, které jsou stejně jako covidová oddělení dobře větraná.

Dvoumetrový odstup na covid nemusí stačit, varují američtí vědci

Koronavirus

Cirkulující vzduch odnese aerosoly pryč, virům navíc svědčí lépe stálé prostředí.

Fitzgerald netvrdí, že je nutné mít otevřené okno celý den, ale mít ho pootevřené a před nachlazením se chránit teplým prádlem. Doktor Hughes zase připomíná, že je dobré větrat opakovaně na krátkou dobu, aby se vyměnil vzduch v místnosti a viry se tam nekumulovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám