Hlavní obsah

Věřící dávají milodary pomocí platební karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešťský jezuitský kostel zavedl jako první v Maďarsku možnost placení milodarů pomocí platební karty. Automat funguje od konce června a věřící si už na něj přivykli.

Foto: Ivan Vilcek, Právo

Bankomat v kostele v Budapešti

Článek

Zmíněný kostel není farnost, nevybírá církevní daň a nesbírá milodary v průběhu mše. „Náklady na údržbu kostela se však zvyšují a pro potřeby právě probíhající rekonstrukce je vítaný každý finanční příspěvek,“ informoval kostel na sociální síti.

Věřící mohli dosud přispívat na obnovu kostela formou finančních darů, které vkládali do pokladny při příchodu nebo při odchodu z bohoslužby. Nyní už k tomu mohou použít automat na platební kartu.

Automat umožnuje dary ve výši 500, 1000 nebo 3000 forintů (40, 78 nebo 235 korun). Kostel vymyslel pro automat přiléhavý název. Matouš se v maďarštině jmenuje Máté a automat na milodary dostal název AutoMáté.

„Automatem reagujeme na změny zvyklostí věřících, když mnozí z nich už nenosí sebou hotovost,“ odůvodnil zavedení automatu kostel.

Reklama

Výběr článků

Načítám