Hlavní obsah

Velvyslanci Melnykovi zlomily vaz výroky o Banderovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk, známý ostrou kritikou německé vlády a bagatelizováním zločinů Stepana Bandery, v Berlíně končí, píše deník Bild a Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zdroje v Kyjevě. Už na podzim se má velvyslanec vrátit na ukrajinské ministerstvo zahraničí. Ačkoliv je Melnyk v úřadu velvyslance od roku 2015, jeho odchod vzbuzuje v německých médiích velký zájem.

Foto: Profimedia.cz

Andrij Melnyk

Článek

Pod titulkem Melnyk a okamžik, kdy Německo ztratilo svého trýznitele analyzuje server týdeníku Focus konec kariéry Andrije Melnyka ve funkci ukrajinského velvyslance. „Pokud by Melnyk dělal Ukrajině více užitku než škody, zůstal by. Ale Andrij Melnyk přetáhl tětivu. To není názor, ale fakt. Pokud by tomu bylo jinak, ukrajinské ministerstvo zahraničí by se od vlastního velvyslance nedistancovalo,“ píše Focus.

Naráží tím na poslední kontroverzní výroky velvyslance, který v rozhovoru s německým novinářem bagatelizoval zločiny Stepana Bandery, vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války.

„Bandera nebyl masovým vrahem Židů a Poláků,“ řekl Melnyk v rozhovoru s novinářem pro server Jung und Naiv. Neexistují podle něho pro to důkazy. Antisemitismus Bandery a jím vedené Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) jsou součástí ruského podání dějin, uvedl Melnyk. Příslušníci OUN přitom měli v roce 1943 na svědomí vyhánění Poláků z dnešní západní Ukrajiny, které nepřežily desítky tisíc lidí. Vraždili také Židy a volyňské Čechy. Podle výzkumů polských historiků zemřelo asi 60 tisíc Poláků a 3000 Ukrajinců.

Ukrajinský velvyslanec výroky o Banderovi vytočil Poláky

Evropa

Výroky rozčílily polské představitele. Ministr zahraničí Zbigniew Rau na Twitteru napsal, že kvůli Melnykovým výrokům falšujícím historii mluvil s ukrajinským kolegou Dmytrem Kulebou. Kontroverzní vyjádření neunikla ani Izraeli. „Výroky ukrajinského velvyslance jsou zkreslováním historických skutečností, zlehčováním holokaustu a urážkou těch, které Bandera a jeho lidé zavraždili,“ uvedla izraelská ambasáda. Melnykovy výklady podle ní také „podkopávají statečný boj ukrajinského lidu za život podle demokratických hodnot a v míru“.

Ukrajinské ministerstvo se vzápětí od Melnykových výroků distancovalo s tím, že „názory Andrije Melnyka jsou jeho osobní a nemají nic společného se stanoviskem Kyjeva“.

Melnyk se za „uraženou jitrnici“ omlouvat nebude

Evropa

Právě obhajoba Bandery byla poslední kapkou a ukončila Melnykovu dlouhou kariéru velvyslance, tvrdí německá média.

„Okamžik, kdy ztratil podporu vlastní vlády, je jasný. Stalo se tak bezprostředně po velvyslancově prohlášení loajality Stepanu Banderovi, kterého Melnyk považuje za bojovníka za svobodu,“ píše Focus. Server Tagesschau připomněl, že Melnyk hned po nástupu do funkce ukrajinského velvyslance v roce 2015 položil květiny na Banderův hrob v Mnichově.

„Melnyk se projevil jako neprofesionál. Svým vyjádřením dostal kyjevskou vládu pod tlak, přitom úkolem velvyslance je snižovat mezinárodní napětí,“ píše Focus a dodává: „Melnyk podle svého osobního přesvědčení a pravděpodobně i temperamentu porušil staré lidové pravidlo: Do ​​ruky, která tě živí, se nemá kousat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám