Hlavní obsah

Vedra spalují Balkán, Rumunsko hlásí už 18 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Vlna nesnesitelných veder, která se v minulém týdnu projevovala i v České republice, svírá v současnosti celý Balkán. Největší daň si zatím extrémně vysoké teploty vybraly v Rumunsku, kde jejich následkem dosud zemřelo 18 lidí. Zdejší úřady vyhlásily stav nejvyššího ohrožení, protože v příštích dvou dnech by mohly teploty vystoupit až na 42 stupně.

Článek

"Červený poplach", tedy stav nejvyššího ohrožení, platí pro úterý v Bukurešti a v pěti regionech na jihu země. Pro tři čtvrtiny Rumunska už od minulého týdne platí "oranžový poplach".

Tři poslední úmrtí byla zaznamenána během posledních 24 hodin, upřesnil ministr zdravotnictví Eugen Nicolaescu po jednání krizového štábu. V téže době muselo být v nemocnicích ošetřeno na 16 000 lidí a přímo na ulici zkolabovalo dalších 700 osob. Naplno puštěné klimatizace způsobily v Bukurešti několik výpadků v dodávkách elektrického proudu.

Do oblastí, kde platí "červený poplach", se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo vyslat více sanitek. V mnoha regionech také budou od poledne do šesti hodin v podvečer přerušeny některé veřejné služby. I studenti se na univerzitách budou zkoušet až večer.

Podle meteorologů by se situace měla začít zlepšovat od středy, kdy se čeká mírný pokles teplot. Už minulý měsíc si v Rumunsku vlna veder, dosahujících až 46 stupňů Celsia, vyžádala třicítku mrtvých.

Dva lidé v Řecku nepřežili pád letadla hasícího požár

Podobná vedra panují i v Řecku a Bulharsku, kde je však počet obětí výrazně nižší. V Řecku se v pondělí zřítilo letadlo, které se podílelo na hašení lesního požáru na ostrově Evia. Dva členové jeho posádky přitom zahynuli.

Požár, který se šíří nekontrolovaně lesy na ostrově Evia v Egejském moři, už dosahuje k obydleným oblastem. Jedna obec, v níž vyhořely již tři domy, musela být evakuována.

V Řecku letos v červenci vypuklo více než 1450 požárů. Protředky na jejich hašení se podle úřadů povážlivě ztenčily. Podle meteorologů jde o nejteplejší léto v této jihoevropské zemi za více sto let. Úmorná vedra nastoupila po mimořádně suché zimě.

Bulharští meteorologové na severu země naměřili 42,6 stupně Celsia, nejvíce za posledních 120 let. V zemi také zuří desítky požárů a mnohde byly úřady nuceny omezit spotřebu vody.

Reklama

Související články

Dalších 30 dní bude teplotně nadprůměrných

Letošní léto je skutečně horké. Po tropických dnech v tomto týdnu meteorologové hlásí: dalších 30 dní bude teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných. Víkend...

Výběr článků

Načítám