Hlavní obsah

Rakouského prezidenta evakuovali kvůli hrozbě bombou

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Bezpečnostní složky ve středu krátce po 15:00 evakuovaly Hofburg, sídlo rakouského prezidenta, kvůli hrozbě bombou. Prostor před jeho kanceláří byl uzavřen, hlava státu Alexander van den Bellen sídlo opustil, uvedla rakouská tisková agentura APA.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Zcela vylidněné centrum Vídně. Na snímku je Hofburg

Článek

Prezident van den Bellen byl v době nahlášení bomby v Hofburgu přítomen. „Okamžitě byl odveden do bezpečí,” uvedl prezidentův mluvčí Reinhard Pickl-Herk.

Varování o bombě obdržela policie e-mailem krátce po 15:00. V textu stálo, že několik náloží je umístěno přímo v Hofburgu. Policie kromě prezidentské kanceláře evakuovala i oblast před sousedním spolkovým kancléřstvím. Kolem 17:00 opatření zrušila, „Prohledávání bylo negativní. Všechny uzavírky mohou být odvolány,” uvedla policie na Twitteru.

V Rakousku se blýská na lepší časy, nakažených koronavirem je méně

Koronavirus

Na místě se kromě policistů nachází také záchranáři a hasiči. Hofburg prohledávají také psi, kteří jsou vycvičení na detekci výbušnin.

U Hofburgu je v posledních dnech rušno. V úterý před sídlo prezidenta přišel 33letý muž, zdálo se, že byl ozbrojený mačetou, a dožadoval se rozhovoru s politiky. Žádného člověka neohrozil, policie jej následně zatkla a předala do péče psychiatra.

Poslední hrozbu bombovým útokem zažil Hofburg před osmnácti lety, kdy byla výbušnina hlášena v autě, které stálo zaparkované před budovou. Žádná bomba se ale nenašla.

Hofburg slouží jako sídlo rakouských prezidentů od roku 1945. Kromě prezidentské kanceláře se v rozsáhlém areálu, který zahrnuje 16 křídel se 17 dvory, nachází také Rakouská národní knihovna a několik muzeí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám