Hlavní obsah

Ve středu dohoda o brexitu nebude, tvrdí zdroj z britské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Podle zdroje z britské vlády se ve středu nepodaří dojednat dohodu o brexitu. Důvodem jsou přetrvávající rozpory mezi Evropskou unií a severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP), která podporuje menšinovou vládu Borise Johnsona. Jednání kabinetu s DUP dále pokračuje.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Každý bude pracovat do noci, ale dnes večer dohoda nebude,“ sdělil zdroj z vlády novináři bulvárního listu The Sun.

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier před osmou večer předstoupil před zástupce sedmadvacítky, ale nic jim nesdělil. Podle zpravodaje listu The Guardian v Bruselu Daniela Boffeye řekl: „Dohoda je hotová. Záleží na tom, zda jí Londýn dá zelenou. Tomu, aby ji (lídři zemí EU) ve čtvrtek podepsali, brání námitky DUP.“

Zanedlouho se ukázalo, že večer dohoda s DUP nebude. „Vládní zdroj mi právě teď řekl, že dohoda dnes večer nebude,” napsala na Twitteru zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová.

Pokud se do soboty nedosáhne dohody o brexitu, Johnson požádá o odklad

Evropa

To situaci komplikuje. Pokud by se schválila na summitu EU, který začíná ve čtvrtek, mohla by Velká Británie odejít 31. října z EU s dohodu. Je samozřejmě možné svolat na příští týden mimořádný summit EU, který by ji na poslední chvíli schválil. Jenže podle Bennova zákona, který zakazuje britské vládě 31. října odejít z EU bez dohody, vláda musí v sobotu požádat o odklad brexitu. Britský ministr pro brexit Stephen Barclay ve středu řekl, že tak učiní.

Některá média s odvoláním na zdroje z vyjednávání píší, že hlavním nevyřešeným bodem zůstává výběr daně z přidané hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám