Hlavní obsah

Ve Frankfurtu rozpustili celou policejní zásahovku. Byla samý extremista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

V německém Frankfurtu nad Mohanem rozpustili celou tamní zásahovou jednotku policie SEK. Její členové jsou podezřelí, že tíhli k extremismu. Podle agentury DPA to oznámil ministr vnitra spolkové země Hesensko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inspekce vyšetřuje 19 aktivních a jednoho bývalého příslušníka SEK. Na 17 z nich si podle vyšetřovatelů vyměňovalo zprávy s extremistickým obsahem a vyobrazeními bývalé neonacistické organizace. Tři z obviněných jsou nadřízení, kteří proti extremistickému počínání členů jednotky nezakročili.

„Zahajujeme od základu nový start SEK,” řekl hesenský ministr vnitra Peter Beuth a dodal, že organizace jednotky bude kompletně změněna.

Podle magazínu Der Spiegel začalo vyšetřování loni v srpnu poté, co jeden z příslušníků nahlásil jako soukromá osoba svého kolegu. Při následné domovní prohlídce nalezli vyšetřovatelé v zařízeních podezřelého policisty snímky s dětskou pornografií a rovněž fotografie Adolfa Hitlera, hákové kříže či materiály útočící na azylanty.

Hrdí hoši v Kanadě skončili. Označili je za teroristickou organizaci

Amerika

Později učinili neméně závažný nález, když získali přístup do uzavřených chatových skupin, v nichž si členové vyměňovali extremistický obsah. Ukázalo se, že řada členů jsou kolegové podezřelého z frankfurtské zásahové jednotky.

Německo se potýká s pravicovým extremismem také v řadách armády. Loni v červenci ministerstvo obrany rozpustilo část speciální jednotky KSK. Jedna z rot v roce 2017 nechvalně proslula rozlučkovým večírkem velitele, při němž vojáci házeli prasečími hlavami, poslouchali pravicový rock a do toho hajlovali.

Podle spolkového ministerstva vnitra je v Německu na vzestupu politická kriminalita, v loňském roce se počet trestných činů z pravicového i levicového okraje politického spektra zvýšil o 8,5 procenta. „Nadále platí, že největším ohrožením vnitřní bezpečnosti Německa je pravicový extremismus,” řekl v květnu ministr vnitra Horst Seehofer. Nejrychleji nicméně roste počet kriminálních činů motivovaných krajně levicovou ideologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám