Hlavní obsah

Hrdí hoši v Kanadě skončili. Označili je za teroristickou organizaci

Ottawa
Aktualizováno

Kanadská odnož americké ultrapravicové nacionalistické skupiny Proud Boys Canada se sama rozpustila poté, co byla v únoru kanadskými úřady označena za teroristickou, uvedl list The Guardian. Ve vyjádření k ukončení činnosti uvedla, že se ničeho špatného nedopustila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proud Boys na archivních záběrech z prosince 2020Video: Reuters

 
Článek

Kanadský parlament vyzval na konci ledna, aby skupina byla zařazena mezi teroristické, 3. února se tak ocitla na seznamu vedle Islámského státu a al-Káidy. Byla označena za bezpečnostní hrozbu, protože stála za útokem příznivců Donalda Trumpa na budovu Kapitolu 6. ledna. Americké úřady několik členů amerických Proud Boys ve spojitosti s útokem obvinily.

„Pravdou je, že jsme nikdy nebyli teroristé ani bílá rasistická skupina,“ uvedla skupina na svém kanále na Telegramu. „Jsme elektrikáři, truhláři, finanční poradci, jsme otcové, bratři, strýcové a synové.“

Foto: Alisha Jucevic, Reuters

Proud Boys při akci na podporu uchování druhého dodatku americké ústavy zajišťujícího právo na zbraň.

Proud Boys založil v roce 2016 podnikatel a mediálně známá postava, v USA žijící Kanaďan Gavin McInnes. Zpočátku se Proud Boys podíleli na protestech proti politické korektnosti a potlačování mužské role ve společnosti, později se zapojili i do pouličního násilí.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Členové Proud Boys před Kapitolem 6. ledna 2021.

V Kanadě na sebe skupina upozornila před třemi lety, když pět vojáků v záloze oblečených v černém se žlutými tričky rozehnalo protest původních obyvatel požadujících odstranění sochy britského důstojníka Edwarda Cornwalise, který založil město Halifax a zavedl odměny za skalpy původních obyvatel.

V říjnu 2018 byla skupina zakázána na Facebooku a Instagramu, když šířila nenávistné výroky, a FBI ji označil za extremistickou.

Reklama

Výběr článků

Načítám