Hlavní obsah

Ve Francii začaly volby, mají potvrdit převahu pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Úderem osmé hodiny začalo v neděli ve Francii první kolo parlamentních voleb. Podle analytiků volby potvrdí současnou převahu pravice, vyjádřenou vítězstvím Nicolase Sarkozyho v nedávných prezidentských volbách. Během prvních čtyř hodin hlasování přišlo k urnám 22,56 procenta voličů, oznámilo ministerstvo vnitra. Právo hlasovat má 44,5 miliónu Francouzů. O 577 poslaneckých mandátů se uchází přes 7600 kandidátů.

Článek

Účast v dnešním prvním kole francouzských parlamentních voleb je zatím vyšší, než tomu bylo před pěti lety, ale současně značně nižší než v nedávných volbách prezidentských.

Před pěti lety hlasovalo v prvním kole za stejnou dobu jen 19,6 procenta voličů. V letošním prvním kole prezidentských voleb to však bylo přes 31 procent. Účast v prezidentských volbách je ale ve Francii tradičně nižší než v parlamentních.

Hlasovali už i někteří význační politici včetně Françoise Hollandea, prvního tajemníka opoziční Socialistické strany, které po neúspěchu v prezidentských volbách hrozí nová porážka. "Moje starost je, že voliči se budou cítit demoralizovaní, že si řeknou ´počkáme na rok 2012´," (tedy na další prezidentské volby), řekl Hollande. Potvrdil zároveň, že po stranickém sjezdu v příštím roce z funkce odejde.

První odhady výsledků budou známy po 20:00 hodině. Druhé volební kolo se odehraje za týden.

Sarkozy chce drtivě vyhrát

Jasným favoritem voleb je pravicový vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP). Podle průzkumů by spolu se spojenci mohl získat až 450 mandátů a v každém případě víc než dosavadních 359. Opoziční socialisté, skleslí po porážce v prezidentských volbách a trpící vnitřními rozpory, budou bojovat o zachování pozic. Dosud měli i se spojenci 149 křesel, teď hrozí pokles. Ostatní strany budou jen paběrkovat.

Sarkozy usiluje o maximální parlamentní zázemí, aby mohl snáze prosadit reformy, které sliboval a jejichž cílem je oživit francouzské hospodářství a posílit autoritu státu. Jeho působení od nástupu do funkce 16. května se většině Francouzů zamlouvá, což šance pravice zvyšuje.

Ve volbách kandiduje na poslance většina členů vlády včetně jejího předsedy Françoise Fillona. Z nejznámějších osobností chybí tentokrát mezi kandidáty Royalová, která v kampani k prezidentským volbám vystupovala proti kumulaci mandátů a teď jí nezbývalo než to uplatnit na sobě - je už totiž prezidentkou kraje Poitou-Charentes.

V odlehlých částech francouzského zámoří se hlasovalo už v sobotu, výsledky odtamtud budou ale oznámeny také až dnes večer.

Francouzi nemají o volby velký zájem

Ke zvolení už v prvním kole musí kandidát získat nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, která musí zároveň tvořit nejméně čtvrtinu všech zapsaných voličů daného obvodu. Pokud se to nepodaří nikomu, rozhodne se ve druhém kole mezi kandidáty, kteří dnes získají nejméně 12,5 procenta hlasů. K vítězství pak stačí poměrná většina.

Protože karty se zdají rozdány, nevzbudila volební kampaň velký zájem a je otázka, kolik voličů k urnám přijde. Před pěti lety dosáhla absence v prvním kole skoro 36 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám