Hlavní obsah

Ve Francii začal monstrproces s výrobci vadných prsních implantátů

– Marseilles

V jihofrancouzském Marseilles ve středu začal jeden z největších procesů v dějinách země s představiteli firmy Poly Implant Prothèse (PIP), která dodávala vadné prsní implantáty. Ty byly distribuovány do 65 zemí a vpraveny do těl zhruba 300 tisíc žen. Před třemi lety vyšlo najevo, že v nich byl zdravotně nevyhovující průmyslový silikon a implantáty praskaly.

Foto: Philippe Laurenson , Reuters

Zakladatel firmy PIP Jean-Claude Mas

Článek

Před soudem stanul majitel dnes již neexistující firmy PIP Jean-Claude Mas a čtyři manažeři. Čelí obvinění z podvodu a hrozí jim pět let vězení. Začátek soudu provázely vášně. Lidé na galerii nesouhlasně bučeli, když obvinění vstávali a podle protokolu říkali soudci svá jména a povolání.

Proces je považován za jeden z největších v dějinách Francie. Žalobu společně podalo přes 5000 žen a soudní proces musel být kvůli množství právníků a osob uplatňujících nároky přesunut do kongresového centra, aby se do soudní síně všichni vešli.

PIP byla svého času jedním z největších dodavatelů prsních implantátů na světě. Jen ve Francii byly voperovány 30 tisícům, v Británii 42 tisícům a v Brazílii 25 tisícům žen. Na jejich popraskání si následně jen ve Francii stěžovalo více než 4 tisíce žen.

Jedna ze stěžovatelek, 47letá Angela Maurová, jíž implantáty praskly hned nadvakrát, řekla agentuře AFP, že doufá ve spravedlivý průběh řízení. „Očekávám, že budeme považovány za oběti, a ne jen za ženy, které chtěly upravit prsa,“ uvedla.

Soud má trvat do poloviny května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám