Hlavní obsah

Ve Francii se zřítila belgická stíhačka F-16

Pluvinger
Aktualizováno

Dvoumístná verze stíhačky F-16 z výzbroje belgického letectva se ve čtvrtek zřítila ve Francii u města Pluvinger. Oba piloti se katapultovali a jsou na živu, utrpěli ale zranění. Na místě dopadu stroje se objevil sloup dýmu, uvedl belgický server Aviation24.

Dvoumístná F-16B belgického letectva

Článek

„Potvrzujeme, že dvoumístná F-16, která vykonávala cvičný let, se porouchala poblíž Lorientu. Oba dva lidé na palubě se katapultovali, vystřelovací sedadla zafungovala. Tým z vedení letecké bezpečnosti (ministerstva) obrany je na cestě z Belgie,” uvedlo ve vyjádření belgické ministerstvo obrany.

Padák jednoho z nich se při sestupu zamotal do drátů vysokého napětí a voják na nich zůstal přes dvě hodiny viset. Záchranářům se ho však už podařilo dostat na zem.

„Letoun vzlétl z Florennes (v Belgii) a mířil na leteckou základnu námořnictva Lann-Bihoué,” která se nachází poblíž města Lorient v Bretani, uvedly úřady. Letadlo neneslo žádné zbraně a jeho náklad vyšetřovatelé zkoumají.

Trosky dopadly u vesnice Le Poteau. „Křídlo letadla vytrhlo kus střechy na severní straně našeho domu. Škody jsou značné: Stromy a kůlna byly v plamenech, když nás s manželkou evakuovali,” řekl deníku Télégramme jeden z místních obyvatel. Evakuováno bylo 15 lidí z osmi domů.

Na Twitteru se objevil záběr, na němž má být vidět pilot, který po katapultáži uvázl ve vedení vysokého napětí. Autenticitu záběru však nelze potvrdit.

Příčina nehody není známa.

Reklama

Výběr článků

Načítám