Hlavní obsah

Ve Francii pokračují protesty žlutých vest, už mají deset obětí

Paříž

Ve Francii se v sobotu opět koná demonstrace žlutých vest kvůli vládní daňové a sociální politice. Prezident Emmanuel Macron sice už slíbil úlevy, ale radikální jádro odpůrců změn svolalo na sobotu už šestý víkendový protest, který se koná u paláce Versailles. Protesty a blokády silnic si už vyžádaly deset obětí, poslední je z pátečního večera.

Záznam: V Paříži se koná další protest žlutých vestVideo: Reuters

 
Článek

V pátek kolem 23. hodiny narazil řidič v plné rychlosti na okraji Perpignanu do stojícího kamionu, jehož řidič vyjednával s účastníky blokády, aby ho nechali projet. Šestatřicetiletý řidič utrpěl těžká zranění, jimž podlehl. Je desátou nepřímou obětí hnutí žlutých vest.

Perpignanský prokurátor Jean-Jacques Fagni řekl, že řidič nákladního automobilu zůstal na místě a počkal na příjezd policie, zatímco lidé, kteří průjezd blokovali, utekli. U nehody zůstaly jenom dvě nebo tři ženy ve žlutých vestách, které utrpěly šok.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzští policisté na Champs Elysées u čtvrteční demonstrace stovky lidí

Sobotní protesty

V sobotu budou žluté vesty protestovat ve Versailles u Paříže. Zámek proto zůstane uzavřen. Počítá se, že se před ním sejde několik set lidí, protože po ústupcích prezidenta se síla protestů zmenšuje. Zájem demonstrovat tam projevilo 8000 lidí.

Další protest se koná před pařížskou Operou. Zájem demonstrovat tam projevilo 3500 lidí, ale opět se počítá, že jich tam dorazí výrazně méně. Jiná skupina organizuje protest na pařížském náměstí l´Etoile.

Očekávají se i akce mimo Paříž - v Lyonu, Toulouse, Orléansu nebo v Bretani.

V Paříži bude nasazeno 1230 policistů, zatímco minulý víkend jich bylo 8000.

Majitelé obchodů na Champs-Elysees, v Printemps a v galerii Lafayette byli opět vyzváni, aby si chránili výlohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám