Hlavní obsah

Ve Francii oznámili výsledky voleb a vypukly protesty

Aktualizováno

V některých velkých francouzských městech v neděli vypukly po oznámení očekávaných výsledků prezidentských voleb protesty. V centru Paříže podle médií policie rozháněla demonstranty nespokojené s výsledkem slzným plynem, stejně jako v Rennes, kde protestující zapálili v ulicích barikádu. Demonstrace o několika stovkách účastníků jsou hlášeny rovněž z Marseille, Toulouse, Lyonu, Nantes či ze Štrasburku.

Protesty ve FranciiVideo: AP

 
Článek

Podle záběrů zveřejněných na sociálních sítích policie rozháněla nepovolené shromáždění u náměstí Châtelet v centru Paříže, na které přišli převážně mladí lidé. Několik stovek lidí se podle médií sešlo také na pařížském náměstí Republiky.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Protesty ve Francii

Stávající prezident Emmanuel Macron v neděli porazil ve volbách krajně pravicovou kandidátku Marine Le Penovou a Francii tak nečeká výrazný politický obrat, který by nastal v případě jeho prohry.

Macron v nedělním druhém kole prezidentských voleb získal 58,55 procenta hlasů, Le Penová 41,45 procenta.

Při policejní střelbě v centru Paříže zahynuli dva lidé

Evropa

Volby provázela nejnižší volební účast za více než 50 let, voleb se účastnilo 72 procent oprávněných voličů, protože řada lidí nechtěla dát svůj hlas ani jednomu z kandidátů druhého kola voleb. Mnozí levicoví voliči hlasovali podle expertů se sebezapřením pro Macrona, aby zabránili vítězství krajní pravice.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Protesty ve Francii

Francouzi opět zvolili Macrona prezidentem

Evropa

„Ani Macron, ani Le Penová; revoluce!“ stálo na transparentu, který podle záběrů na Twitteru nesli demonstranti v Toulouse.

Na videu z města Rennes na západ od Paříže je vidět hořící barikáda a zásah policistů proti přítomným protestujícím.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Protesty ve Francii

Macron chce být i prezidentem těch, kteří pro něj nehlasovali, řekl v projevu

Evropa

Dvoutýdenní období mezi prvním a druhým kolem voleb provázely protesty studentů na Sorbonně i dalších francouzských univerzitách, v nichž demonstranti dávali najevo nespokojenost s oběma kandidáty.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Protesty ve Francii

Reklama

Výběr článků

Načítám