Hlavní obsah

Ve Francii hrozí povodně, byly evakuovány školy i věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Povodně způsobené prudkými lijáky i ve středu ohrožují centrální část Francie. V úterý kvůli nim musela být jižně u Paříže uzavřena dálnice A10, jejíž část se ocitla pod vodou. Úřady také evakuovaly školy, domovy důchodců a věznice, uvedl web The Local. Deště zvýšily i hladiny některých řek v Bavorsku. Místní povodně už zasáhly několik vesnic nedaleko Pasova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Centrální Francii zasáhly povodně, v Paříži se vylila Seina ze břehůVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší situace je v departementech Loiret a Seine-et-Marne jižně a východně od Paříže. Meteorologové vyzvali veřejnost, aby se vyhnula cestám do postižených oblastí.

V úterý stoupající voda zaplavila dálnici A10 u St-Arnoult-en-Yvelines. Povodeň zablokovala na 650 vozidel na autostrádě. Asi dvě stovky řidičů musely odvážet vojenské náklaďáky do Orléansu, který byl povodněmi také postižen. Jedno auto, které se pokusilo zaplaveným úsekem projet, zůstalo napůl potopené.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Povodeň v Montargisu

Evakuováno muselo být několik domovů důchodců, protože povodněmi jsou postiženy dvě třetiny vesnic v zasažených departementech.

Pařížská náplavka pod vodou

Evakuováno muselo být šedesát pacientů ze zdravotního zařízení v Montargisu, který je záplavami silně postižen, a asi 400 odsouzenců z věznice v Saranu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Hasiči evakuují obyvatele Montargisu.

Navzdory potížím se však státním drahám SNCF podařilo udržet provoz mezi Orléansem, Tours a Vierzonem. Komplikace se objevily i na tratích mezi Orléansem a Paříží, ale také mezi hlavním městem a Chartres.

Vylitá Seina v Paříži

V Paříži se na několika místech vylila Seina, zatopila hlavně náplavky. V úterý její hladina dosáhla v Austerlitzu 3,8 metru a čeká se, že bude během čtvrtka dál stoupat.

Záplavy v Bavorsku

Kvůli vydatným dešťům začaly ve středu stoupat hladiny řek i na jihovýchodě Bavorska. Nejhorší situace je v povodí řeky Innu, kde už je pod vodou několik obcí jižně od Pasova.

V bavorském Simbachu na Innu museli kvůli záplavám evakuovat bývalou tělocvičnu, v níž pobývali žadatelé o azyl.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Vrtulník zasahuje u Bavorské obce

Nejhůř postiženou bavorskou obcí je Triftern ležící asi 40 kilometrů jihozápadně od Pasova. Zaplavený je celý střed města. Část lidí musely zachraňovat z vrtulníku.

Zhruba 250 žáků místní školy voda uvěznila uvnitř budovy. "Děti budou možná muset strávit noc v tělocvičně, protože příjezdové cesty nejsou průjezdné," uvedl starosta obce Walter Czech. Zranění ale zatím v souvislosti s povodněmi podle něj nikdo neutrpěl.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zaplavený bavorský Triftern

Nedaleko obce Regen, která leží asi 20 kilometrů od české Železné Rudy, překvapila velká voda školáky z Augsburku, kteří se vydali na vodácký výlet. Zvýšená hladina je uvěznila na ostrově, z nějž je dostali až hasiči.

"Nepřestává pršet," uvedl mluvčího bavorské zemské rady, podle nějž voda na mnoha místech strhávala i zaparkované automobily. "S takovou silou nikdo nepočítal," dodal.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zaplavená silnice v Bavorsku

Na silnici první třídy vedoucí podél rakouské hranice museli podle záchranářů dokonce řidiči kamiónů kvůli rozvodněné řece vylézt na korby svých vozů. Inn zcela zaplavil i most vedoucí z Německa do rakouského Braunau.

Vydatné srážky způsobily škody také v přilehlé rakouské spolkové zemi Horní Rakousy. Voda zatopila především sklepy domů a některé ulice. Meteorologové předpovídají vydatné deště v oblasti i na čtvrtek. Rozvodnit se mohou ale spíše menší říčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám