Hlavní obsah

Vatikánští preláti čelí obvinění ze zpronevěry peněz pro chudé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Vatikán zasáhl nový skandál kolem údajné zpronevěry fondů pro chudé a nemocné. Dopustilo se jí prý několik kardinálů, aby si zajistili luxus ve svém osobním životě. Vyplývá to z uniklých důvěrných interních dokumentů, na které upozorňují dva italští novináři ve svých knihách, které se objeví na pultech knihkupectví ve čtvrtek.

Foto: Alessandro Bianchi/Files, Reuters

Vatikán

Článek

Autoři Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi ve svých knihách Avarizia (Chamtivost) a Via crucis (Křížová cesta) poukazují na to, že peníze určené na pomoc potřebným nekončí vždy tam, kde mají. Podle Fittipaldiho zůstalo takto "za nehty" papežské kurie pro potřeby jejích členů kolem 400 miliónů eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konkrétním a asi nejkřiklavějším případem takové korupce může být to, že zatímco papež František se spokojuje s 50 metry čtverečními soukromých pokojů, bývalý vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone tráví zbytek života v luxusním apartmánu o 700 metrech čtverečních. Na jeho zvelebení mimo jiné padlo 200 000 eur (přes pět miliónů korun) údajně odčerpaných z nadace katolické nemocnice Bambino Gesu.

Nuzzi zase ve své knize poukazuje na podezřelé "díry" v rozpočtech vatikánského supermarketu a lékárny, které přišly celkově o milión eur.

Vatileaks 2

V souvislosti s nejnovějším únikem informací se hovoří už o Vatileaks 2 kvůli podobnému případu z roku 2012, v němž byl za únik informací odsouzen komorník tehdejšího papeže Benedikta XVI.

Tentokrát byl obviněn a zatčen vysoce postavený španělský duchovní Lucio Ángel Vallejo Balda a laická členka papežské komise Francesca Chaouquiová. Žena byla propuštěna poté, co slíbila, že bude s vyšetřovateli plně spolupracovat. Úřady prověřují podezření, že se nabourali do počítače generálního auditora Libera Miloneho, který byl papežem jmenován do funkce letos v červnu.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Papež František podle jemu blízkému duchovnímu Angelu Becciumu nese nový skandál těžce, ale je odhodlán pokračovat v reformách církve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám