Hlavní obsah

Vatikán urychlí vyšetřování pedofilních kněží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Vatikán ve čtvrtek vydal nové nařízení, které má výrazně urychlit vyšetřování urgentních případů pedofilie. Normy o nejzávažnějších deliktech zdvojnásobují dobu, po kterou není zločin promlčen a sexuální zneužívání duševně postižených staví na roveň zneužívání nezletilých. Trestné je nyní i držení dětské pornografie, které je nově zločinem i podle kanonického práva.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI. nařízení schválil.

Článek

Nové normy především stanoví urychlené procedury v nejnaléhavějších a nejzávažnějších případech a umožňují jmenování laiků do církevních tribunálů, stojí v dokumentu, který představil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Urychlená procedura umožňuje nahradit normální soudní proceduru mimosoudním dekretem nebo předložit papeži nejzávažnější případy, aby mohl být kněz předán světské spravedlnosti, řekl Lombardi.

Pravidla prodlužují promlčecí dobu z dosavadních deseti na dvacet let od té doby, kdy oběť dosáhla dospělosti. Sexuální zneužívání mentálně postižených je považováno za stejný zločin jako pedofilie. Lombardi podtrhl, že církev je odhodlána jednat přísně a transparentně, pokud jde o pedofilii svých členů.

Katolickou církví otřásá již několik měsíců vlna skandálů týkajících se pedofilních zločinů kněží, a to jak v Severní i Jižní Americe, tak v Evropě, především v Irsku a také v papežově rodném Německu. Samotného papeže německá a americká média obvinila, že k případům pedofilie mlčel.

Nová pravidla vypracovala Kongregace pro nauku víry, které předsedá americký kardinál William Levada, a podepsal je papež Benedikt XVI. Nové procedury však nezahrnují přesný návod pro místní církve, který by určoval, jakým způsobem se mají v případech sexuálního zneužívání obracet na civilní justici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám