Hlavní obsah

Vatikán jednal o zločinech na dětech. Tresty musí být přísné, řekl papež František

Právo, DPA, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Katolická církev musí přiznat veškerou odpovědnost za sexuální zneužívání spáchané příslušníky kléru a musí vycházet z toho, že prioritou při každém rozhodování je dítě. Na svém prvním zasedání se na tom v sobotu shodla osmičlenná poradní papežská komise na ochranu mladistvých zaměřená na boj s pedofilií.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Papež František

Článek

Jde o důležité rozhodnutí i vzhledem k tomu, že zástupci Vatikánu mají dnes předstoupit před zvláštní komisi OSN právě kvůli zneužívání dětí církevními představiteli.

Vatikánská komise, o jejímž zřízení rozhodl letos v březnu papež František, uvedla, že chce přijít s návrhy, které by podpořily pochopení „tragických dopadů sexuálního zneužívání a zničujících důsledků skutečnosti, že oběti nikdo neposlouchá, nevšímá si podezřelých skutečností a nepodporuje oběť ani její příbuzné“.

Její členové konstatovali, že v některých částech světa přetrvává popírání a přehlížení sexuálních zločinů.

Bostonský kardinál: Je to obecný problém

Bostonský kardinál Sean O’Malley, jeden z členů komise, listu The New York Times (NYT) řekl, že grémium je odhodlané vypracovat jasné a účinné postupy, na jejichž základě by se viníci na všech úrovních měli zodpovídat za své činy.

„K odpovědnosti bude volán každý v církvi, bez ohledu na to, jaké zastává postavení. Mnozí lidé si nechtějí připustit, že je to obecný problém. V některých lidských myslích utkvěl názor, že je to americký problém, irský problém, německý problém,“ dodal.

Sankce by měly být rozhodně přísné
papež František

Kardinál Bernard Law, O’Malleyho předchůdce v Bostonu, rezignoval v roce 2002 poté, co vyšlo najevo, že kryl pedofilní duchovní.

Členka komise Irka Marie Collinsová, které bylo třináct let, když ji sexuálně napadl kněz, si pochvalovala, že první zasedání bylo velmi přínosné, obzvlášť pokud jde o zodpovědnost pachatelů sexuálně motivovaných zločinů.

„Víme už přesně, kam chceme směřovat,“ řekla podle NYT. „Vím, že mnohé oběti vkládají značná očekávání do toho, co komise zmůže.  Nechci dávat konkrétní sliby, ale jsem plná naděje,“ upozornila.

František prosazuje přísné postihy

Výbor OSN proti mučení se bude počátkem týdne zabývat pedofilními zločiny – znásilněními a sexuálním zneužíváním, které mnozí právní experti kladou z pohledu mezinárodního práva na úroveň mučení.

Výbor OSN letos v lednu poukázal na skutečnost, že Vatikán při řešení případů sexuálního násilí vůči dětem nepřijal patřičná opatření.

Papež František v dubnu požádal o odpuštění za pedofilní zločiny. „Cítím osobní závazek vzít na sebe veškeré zlo, které napáchali někteří kněží, a je jejich velmi málo v porovnání se všemi kněžími, a osobně poprosit za odpuštění všech škod, které napáchali sexuálním zneužíváním dětí,“ řekl při audienci členům mezinárodní katolické neziskové organizace BICE bojující za práva dětí k tématu, jež katolickou církev v posledních letech výrazně rozděluje.

Před jednáním komise papež podle NYT uvedl, že při přijímání trestů církev necouvne. „Sankce by měly být rozhodně přísné,“ dodal.

Skandály, které otřásly církví
Německo - kněz označený jen jako Andreas L. se předloni přiznal, že10 let zneužíval tři chlapce
USA - V roce 2002 se zjistilo, že v posledních deseti letech církev zatajila kolem 70 případů pohlavního zneužívání dětí a mladistvých
Belgie - Roger Vangheluwe, biskup z Brugg, rezignoval v roce 2010 poté, co přiznal, že léta sexuálně zneužíval chlapce
Itálie - Italská katolická církev v roce 2010 připustila, že za deset let obdržela zprávy o zhruba stovce případů zneužívání
Irsko - Zpráva z roku 2009 konstatovala, že sexuální a psychologické zneužívání bylo po většinu 20. století „zakořeněno“ v katolických institutech a sirotčincích.
Rakousko - soud ve městě Štýr poslal někdejšího představeného kláštera Kremsmünster za zneužívání dětí na 12 let za mříže. Dnes 79letý bývalý páter zneužil 24 školáků
Zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám