Hlavní obsah

V ulicích Budapešti se objevily antisemitské plakáty s židovskou hvězdou

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

V ulicích maďarského hlavního města se o víkendu objevily plakáty s židovskou hvězdou, jejichž text útočí na dva novináře serveru index.hu. Izraelská ambasáda označila plakáty za antisemitské a důrazně je odsoudila.

V ulicích Budapešti není místo pro nenávist, tvrdí její primátor

Článek

„V žádném dialogu není místo pro rasismus a nenávist. Jsme si jisti, že příslušné maďarské úřady zmíněné plakáty odstraní,“ uvedlo velvyslanectví Izraele ve svém prohlášení.

Nově zvolený primátor hlavního města Gergely Karácsony požádal obyvatele Budapešti, aby ho upozornili, kde se podobné plakáty nacházejí, aby mohl zařídit jejich odstranění. „V ulicích Budapešti není místo pro nenávist,“ uvedl Karácsony.

V očích maďarských nacionalistů novinář serveru index.hu Gábor Miklósi urazil Maďary tím, jak se choval na nedávném otevření fotbalového stadionu v Budapešti. Novinář totiž na tribuně zůstal sedět při písni „Bez tebe“, která se stala neoficiální hymnou Maďarů žijících za hranicemi současného Maďarska. Tato píseň zazní v úvodu každého domácího utkání fotbalového klubu DAC Dunajská Streda a zazpívali ji také 15. listopadu na novém stadionu Puskás Aréna v Budapešti.

Další novinář serveru index.hu András Dezső ke stejné písni připravil videomontáž, na níž kombinoval píseň s fotografiemi migrantů. Na zmíněných plakátech se proto kromě židovské hvězdy objevila také fotografie obou novinářů a text: My jsme také přišli zpoza hranice. V dolní části plakátu je server index.hu označen za vlastizrádný, který zastává latentní protimaďarské postoje.

Extremistická strana v Maďarsku zakládá polovojenskou Národní legii

Evropa

Předseda nacionalistické strany Naše vlast László Toroczkai oznámil, že na redakci index.hu podává trestní oznámení za podněcování nenávisti.

U maďarských nacionalistů se často objevuje antisemitismus, verbální útoky na Židy a Izrael. Kdokoli se v jejich chápání projeví protinárodně a vlastizrádně, je maďarskými nacionalisty považován za agenta Izraele. V minulosti se antisemitské útoky objevovaly především na mítincích strany Jobbik. Po jejím obratu k umírněné politice tuto roli převzala Toroczkaiova strana Má vlast. Do kategorie vlastizrádce a agenta Izraele zařadili nacionalisté i dva novináře index.hu, kteří podle nich zneuctili zmíněnou píseň.

Reklama

Výběr článků

Načítám